1 Mart 2012 Google Hizmet Politikası ve Şartlarında Büyük Değişiklik

Google , bugünlerde servislerini ücretsiz kullanan kişilere e-posta göndermeye başladı. Google 1 Mart 2012’den itibaren herkesin bilgilerini tek merkezde topluyor. Google’ın gönderdiği mail şöyle : “

Google genelindeki 60 değişik gizlilik politikasını kaldırıp bunların yerine çok daha kısa, okunması kolay tek bir politika getiriyoruz. Yeni politikamız çok sayıda ürün ve özelliği kapsıyor. Böylece, Google genelinde basit, sade ve kullanıcı dostu bir deneyim oluşturma gayemize daha uygun bir hale gelmiş oluyor.

Bunun önemli bir konu olduğunu düşünüyoruz; o sebeple yeni Gizlilik Politikamızı ve Hizmet Şartlarımızı okumak için birkaç dakikanızı ayırmanızı rica ediyoruz: http://www.google.com/policies Bu değişiklikler 1 Mart 2012’den itibaren geçerli olacaktır.

Google'dan kullanıcılarına büyük kuşatmaPeki bu e-posta’da ne anlatılmak isteniyor. Bu şu demek : Google, online imparatorluğunu yenianayasa ile taçlandırıyor. Google servislerini kullananların bu sözleşmeyi kabul etmesi şart. Karşılığında kişisel bilgiler kullanıma açılıyor.

İnternet devi Google, 1 Mart tarihinden itibaren ‘gizilik politikası’nda yeni bir döneme geçiyor. Bununla ilgili süreci başlatan şirket Google’ın ücretsiz servislerinden yararlanan kullanıcıların yenilenen sözleşmeyi onaylayarak bu hizmetlerikullanması şartını getiriyor.

Burada kullanıcıya herhangi bir seçenek sunmayan şirket, açık bir dille sözleşmeyi kabul etmeyenlerin servisi kullanamayacağını ifade ediyor. Bununla ilgili bildirimlere başlayan Google, hedefini ‘gizlilik politikalarını sadeleştirmek’ olarak açıklıyor. Şirket bu yolla onlarca farklı servisini tek bir sözleşme altında topluyor. Daha önce her bir servis için farklı sözleşme imzalanma karmaşasının ortadan kaldırıldığı belirtiliyor.

Bu duruma Türkiye nasıl tepki verecek?

Tüm bunlara karşılık bu servisleri kullanmak isteyenlerin online platformda altına imza atarak kabul ettiği şartların detaylarına bakıldığında ‘mahremiyet’ ve ‘bilgi transferi’ ayağındaki maddeler dikkat çekiyor. Toplanan bilgilerin geniş bir alana yayılıyor olması, bu verilerin ne zaman ve nerelerde kullanılacağının açıkça belirtilmemesi pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Bu değişikliğin ardından gelen yorumlar başta Amerika ve Avrupa bölgesinde olmak üzere Google’ın kanun koyucu kurumlar ile başının belaya gireceğine işaret ediyor. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkenin yerel tarafta bu sözleşmeye karşı alacağı tavır merak konusu.

60 farklı sözleşme tek metinde birleşti

Google’ın ‘arama’ dahil servislerinden herhangi birini kullanıyor olanları bu yeni sözleşme bağlıyor. Şirket gizlilik politikası tarafında 60’a yakın sözleşmeyi birleştirerek tek bir metin altında birleştiriyor, İşte bu servislerden bazıları…

* e-posta için Gmail

* Online dökümanlar için GDocs

* Video için YouTube

* Harita için Google Maps

* Arkadaşlık için Google Plus

* Online günlük için Blogger

* Anlık sohbet için GTalk

* Tarayıcı tarafında Chrome

CEP’TEN KİMİ ARADIĞIMI NE YAPACAK?

Google yeni dönemde kullanıcının pek çok bilgisini bilgisayara, cep telefonuna, tablet PC’ye otomatik olarak yerleştirdiği programlar yoluyla toplayacak, bunları sunucularında depolayacak ve çeşitli amaçlar için kullanıyor olacak.

Örneğin Google, cep telefonundan kendi servisine erişim sağlayan bir kullanıcının bırakın internette yaptığı arama sorgularını, cep telefonu numarası, çağrı yapan tarafın numarası, yönlendirilen numaralar, çağrıların tarihi ve saati, çağrıların süresi ile SMS bilgileri de kayıt altına alınıp, depolayacak.

‘Çerez’ atıp bilgi çekiyor

Google bilgi toplamak ve depolamak için çeşitli teknolojilerden yararlanıyor. Bu durum şu anlama geliyor: Bilgisayarınıza, telefonunuza minik bir program (çerez, tanımlayıcı) yükleyeceğim ve onun üzerinden sizinle ilgili bilgileri merkeze çekeceğim. Toplanan tüm bu bilgileri kullanma hakkına da sahip olacağım.

Google ayrıca, belirli bir servisteki kişisel bilgileri, diğer Google hizmetlerindekibilgilerle (kişisel bilgileriniz de dahil) birleştirebileceğini de kullanıcıya kabul ettiriyor.

‘Topluyoruz çünkü…’

Google bu yapıya geçişle birlikte kullanıcıların karşısına onu çok daha yakından tanıyan bir şirket olarak çıkmayı vaat ediyor. Şirket bu yöntemle birlikte aramasonuçlarında, ekrana gelen reklamlarda kullanıcının ilgi alanına göre hızlı sonuççıkaracağını belirtiyor.

Neredeyim bilecek!

Google konum (bulunulan yer) bilgileri etkin olan bir Google servisi kullanıldığında,mobil cihazın gönderdiği GPS sinyalleri üzerinden bilgi toplayıp, bunları işleyebilecek. Şirket bunun yanı sıra cihazdaki kablosuz erişim noktaları ve baz istasyonları üzerinden de konum bilgisi çekebileceğini belirtiyor.

Google’ın bu yeni yöntemle alanında daha iyi olmaya çalıştığını anlayabiliriz. Ancak , elde edilen bu bilgilerin başka birimlere aktarılması , kişilerin özel hayatının açıkça ihlali anlamına geliyor ki bu durumda Google’ın başı belaya girebilir.

eokulegitim.com

Siz Google’ın Bu Politika Değişikliğini Nasıl Karşılıyorsunuz ? Aşağıdan Anında Yorumlarınızı Paylaşabilirsiniz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir