Anjiyo Nedir

Anjiyo nedir, anjiyo hakkında bilinmesi gerekenler, anjiyo nasıl yapılır, anjiyo ameliyatı

Anjiyo, kalp-damar hastalıklarının belirlenmesi için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Bu müdahalenin amacı hastanın kalp-damar haritasını çıkarmak ve bu harita üzerinde sorunlu olan bölgenin tespit edilerek ileride yapılacak cerrahi müdahale sırasında bu bölgedeki sorunun çözülmesini sağlamaktır.

Anjiyo genellikle kalp hastalıkları üzerinde kullanılan bir yöntem olmakla birlikte damarlar üzerindeki sorunların tespit edilmesi ana amaç olduğu için aslında her bölgede anjiyo yapılabilir. Göz, kol, bacak gibi her bölgede damarlar bulunduğu için bu damarlar üzerinde her türlü sorun anjiyo yoluyla tespit edilebilir.

Kalp damarlarını incelemek için yapılan anjiyoya koroner anjiyo denir. Koroner anjiyoda atardamar ve toplardamarlar üzerindeki sorunlar tespit edilir. Bu amaçla özel bir kamera ile damar yolunda ilerlenir ve bu kamerada görünen sorunlar tespit edilerek bir sonraki cerrahi müdahalede sorunun çözümü için gerekli hazırlıklar yapılır.

Bu işlem koroner damarlardan, yani kalbi besleyen en küçük atardamarlardan başlatılır. Bu atardamarlardan bükülebilir bir boru geçirilir. Ucunda da mikro kamera bulunmaktadır. Bu kamera yardımıyla sorunlar tespit edilir. En küçük atardamardan başlayan yolculuk en büyük atardamar aorta kadar devam eder. Bu işlem sırasında özel bir boya sistemi de uygulanır. Çünkü damarın röntgeni çekilirken boyanın alacağı şekle göre sorunlar belirlenir. Böylece damarlardaki her türlü darlık, tıkanma vs. tespit edilebilir.

Anjiyo genellikle efor testi pozitif çıkan, koroner arter hastalığı şüphesi olan, kapak hastalığı olan, kalp kasılması görülen, stent takılan ve önceden by pass ameliyatı olan hastalara uygulanmaktadır.

Anjiyo Nedir Yazımız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir