Arı bal peteğini nasıl yapar

Arı nasıl bal yapar, bu yazımızda sizlere arılar nasıl bal peteği yapar hakkında bilgi vereceğiz.

Arılar bal yapabilmek için nektar adı verilen ve yüzde 80’i su ve kalanı şekerden oluşan bir karışımdan oluşur. Arılar çiçeklerin özündeki bu nektarı kullanarak bal yaparlar. Mesela bir hanımeli çiçeğinin gövdesinden sıktığınız zaman çiçeğin ortasındaki sıvıyı göreceksiniz. İşte bu sıvı o çiçeğin nektarıdır ve arılar bal yaparken bu maddeden faydalanır. Çeşitli çiçeklerden topladıkları özütü birleştirir ve balı meydana getirirler. Arıların dilleri kamış gibi uzundur ve çiçekteki bu maddeyi dilleri yardımıyla ağızlarında biriktirirler. Arıların iki karnı vardır ve bir karnında bunu biriktirirken diğer karnıyla sindirimi gerçekleştirir. Arılar tek seferde 70 mg ağırlığında nektar toplayabilirler. Arıların bir kilo bal yapabilmek için 1000 çiçekten öz toplamaları gerekir. Yani aslında arının bal yapması oldukça zordur.

Bal arıları topladıkları nektarlarla kovanlarına döner. Kovandaki işçi arılar bal arılarının ağızlarındaki nektarı emerek yarım saat çiğner. Nektardaki şekeri basit şekere dönüştürür. Nektarın kalan kısmı ise peteklere doldurulur. Nektardaki su buradaki sıcaklıktan dolayı buharlaşır ve geriye sadece çiğnenmiş öz kalır. Nektar arılar tarafından kanatları yelpaze gibi kullanılarak kurutulur. Bal yeterince kuruduktan sonra petekler balmumu ile kapatılır. Artık bal insanların alması için hazırdır.

indir (1)

Balın Yapım Süreci Yazımız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz. 

2 thoughts on “Arı bal peteğini nasıl yapar

  • 23/10/2018 tarihinde, saat 17:04
    Permalink

    Gerçekten çok güzel olmuş ödevime çok yardımcı oldu Diğer sitelerde abuk sabuk şeyler yazıyo yada çok uzun oluyo hem de bazı sitelerde çok değişik anlatılıyo ne anlatıldığı anlaşılmıo çok güzel olmuş yazanın ellerine emeklerine sağlık

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir