Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir

Bu yazımızda, sizlere Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir Kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

azot döngüsü ile ilgili görsel sonucu

İçerisinde bizler ile birlikte binlerce çeşit canlının yaşam sürdürmekte olduğu dünyamız, bizlerin yaşamının sürekliliğini sağlamak adına çeşitli sistemlere sahiptir. Bu sistemler sayesinde onun içerisinde yaşayan canlıların yaşamsal ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Ekosistem dahilinde gerçekleşen pek çok döngü bulunmaktadır. Karbon döngüsü, su döngüsü, oksijen döngüsü, azot döngüsü gibi döngüler bunlardan bazılarıdır.

İçerisinde yaşamakta olduğumuz dünya, bir atmosfer tabakasına sahiptir. Havamızı oluşturan bu atmosfer tabakasının %21’lik bir kısmı oksijen, %78’lik kısmı ise azottan oluşmaktadır. Geriye kalan %1’lik kısım ise karbondioksit ve diğer gazlardan oluşur.

Canlıların yaşamlarının temel yapıtaşlarından olan proteinlerin içeriğinde azot bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı da doğada azot döngüsünün oluşumu önemli bir kavramdır. Azotun doğa içerisinde döngü yapması için 2 çeşit yol bulunmaktadır.

Bir yol, azotun yıldırımlar ve yağışlar ile birlikte toprağa geçmesi olmaktadır. Nitrik ve nitrat şekillerde toprağa geçen azot, bitkiler tarafından emilir ve bitkiler de bu azot sayesinde besin üretir, canlılığının sürekliliğini sağlar. Bir diğer yol ise toprakta bulunan ve içeriğinde yüksek miktarda azot bulunan bakterilerdir. Bu bakteriler, havamızda %78 miktarında bulunan azotu emerek azotun toprağa geçmesi konusunda rol oynarlar.

Canlıların vücutlarında bulunan azotlar da canlıların yaşamını kaybetmesi ile toprağa karışır, buradan tekrar bitkiler tarafından emilerek yaşayan canlıların bünyesine geri döner. Bu sayede dünya üzerinde canlılık faaliyetlerinin de sürekliliği sağlanmış olur. Atmosferde %78 oranında azot bulunması, azotun canlılar için hayati öneme sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Azot Döngüsü Nedir Kısaca Nasıl Gerçekleşir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir