Babi Yar Nerede, Babi Yar Katliamı

Babi Yar Nerede Hakkında Bilgi, Babi Yar Katliamı Hakkında Bilgi

Babi Yar, babu yar ya da baby yar olarak da bilinir, Ukrayna’da, Kiev’in kuze­yinde büyük koyak. Nazi SS mangalarının 1941-43 arasında öldürdüğü, çoğu Yahudi 100 bini aşkın kişinin toplu mezarı bura­dadır.

Alman orduları Kiev’i 19 Eylül 1941’de aldı. Aynı yılın başlarında Hitler, özel SS mangalarının, SSCB içlerine doğru ilerleyen Alman ordusunu izleyerek tüm Yahudileri ve Sovyet görevlilerini yok etmesini emret­ti. Kiev düştükten birkaç gün sonra kentteki Alman karargâhında meydana gelen patla­ma pek çok Alman askerinin ölümüne yol açtı ve patlamadan sorumlu tutulan Yahu­dilere karşı Alman zulmünü artırdı. SS Sonderkommando’lan (özel komando birli­ği) kente girdiğinde, Yahudiler yok edilmek üzere işaretlenmişti. 29-30 Eylül’de yaklaşık 34 bin Yahudi 36 saat içinde küçük gruplar halinde kent dışına çıkarıldı; burada hepsi çırılçıplak soyulduktan sonra makineli tü­feklerle taranıp koyağa atıldı. Bir bölümü can çekişmekte olan kurbanların üstü he­men toprakla örtüldü. Sonraki iki yıl boyun­ca bu mezar, Yahudi olan, ama aralarında komünist devlet görevlileri ile savaş tutsaklarının da bulunduğu binlerce kurbanın cesediyle dolup taştı. Alman orduları SSCB’den çekilirken Naziler katliamın kanıtlarını gizlemeye çalıştılar. Ağustos-Eylül 1943’te cesetler savaş tutsaklarınca toprak­tan çıkarılarak yakıldı. Görgü tanıklarından tüm ayrıntılarıyla öğ­renilen katliamı, İlya Ehrenburg Burya (1947; Fırtına, 1969), Anatoli Kuznetsov da Dokumentalni Roman (Roman Biçiminde Bir Belgesel) romanlarında etkileyici biçim­de kaleme aldılar. Bölgede bir stadyum kurma tasarısını protesto amacıyla Yevgeni A. Yevtuşenko’nun Eylül 1961’de yayımla­dığı şiiri “Babi Yar” ile Babi Yar tüm dünyanın dikkatini üzerinde topladı (Türk­çe çev. 1966). Dmitri Şostakoviç, ilk kez Aralık 1962’de Moskova’da seslendirilen 13. senfonisinin (koral) bir bölümünde bu şiire yer verdi.

Yevtuşenko ve Şostakoviç, başka Sovyet yurttaşlarının da öldürüldüğü bir bölgeyi yalnızca Yahudilere mal etmeye yanaşma­yan yöneticilerce “kozmopolitizm” ile eleş­tirildi. Babi Yar’da 1966’da küçük bir dikilitaş, 1976’da ise 15 m yüksekliğinde bir anıt dikildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir