Bahar Mevsimi Nedir

Bahar Mevsimi Hakkında Bilgi

Bahar, ilkbahar olarak da bilinir, iklim bilimde kış ile yaz arasında yer alan ve sıcaklığın yavaş yavaş yükseldiği mevsimdir. Kuzey Yarıküre’de gündüzle gecenin eşit olduğu 20 ya da 21 Mart’taki bahar ılımın­dan (ekinoks), yılın en uzun gündüzü olan 21 ya da 22 Haziran’daki yaz gündönümüne değin Güney Yarıküre’de ise 22 ya da 23 Eylül’den 22 ya da 23 Aralık’a kadar sürer. Baharda kış soğuğundan yaz sıcağına yöne­lik belirgin sıcaklık değişiklikleri yarıküre­nin orta ya da üst bölümlerinde görülür, Ekvator yakınlarında ise sıcaklık pek değiş­mez. Kutup bölgelerinde bahar çok kısa sürer. Mevsimlerin fiziksel oluşumları için, bak. mevsim.

Yılın bu döneminde, tüm bitkilerin yanı sıra ekinler de kışın hareketsizliğinden kur­tularak büyümeye başlar. Durumdan büyük ölçüde etkilenen hayvanlar da kış uykularından uyanarak, yuva yapmaya ve üreme­ye başlarlar, kuşlar ise soğuk bölgelerden daha sıcak ülkelere göçerler.

Birçok kültürde bahar, tarımsal üretim açısından taşıdığı önemden ötürü dinsel törenler ve şenliklerle kutlanır. Avrupa dillerinde bahar kavramı, ürünlerin tohum açmasıyla bağıntılıdır.

Bahar Mevsimini Anlatan Bir resim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir