Bernardo Alberto Houssay Kimdir

Bernardo Alberto Houssay Kimdir, Bernardo Alberto Houssay Hayatı Biyografi

Arjantinli fizyoloji bilgini. Beyindeki hipofiz bezinin kan şekerinin düzen­lenmesindeki etkinliği üstüne çalış­malarıyla Nobel Fizyoloji ve Tıp Odülü’nü kazanmıştır.

10 Nisan 1887’de Buenos Aires’te doğdu, 21 Eylül 1971’de aym kentte öldü. Önceleri Buenos Aires’te Tıbbi Bilimler Koleji’nde farmakoloji eğitimi gören Houssay, ardından tıp öğrenimini tamamladı ve 1910’da Buenos Aires Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne fizyoloji profesörü olarak atandı. Veterinerlik ve Tarım Fakültesi’ndeki fizyoloji öğretim üyeliği yanı sıra 1919’da Buenos Aires Üniversitesinde fizyoloji kürsü başkanlığına getirilen Houssay, siyasal neden­lerle Juan Peron yönetimi tarafından 149 eğitimci ile birlikte 1943’de görevinden uzaklaştırıldı. 1944’de Buenos Aires’te fizyoloji araştırmalanna ağırlık veren Biyoloji ve Deneysel Tıp Enstıtüsü’nün kuruluşuna katılan, 1946’da da yöneticiliğini üstlenen Houssay, 1955’de üniversitedeki görevine geri döndü.

Henüz öğrenciyken uygulamalı hekimlikten çok laboratuvar araştırmalarına ilgi duyan Houssay beyin tabanında bulunan ve salgıladığı hormonlarla diğer iç salgı bezlerini etkileyen hipofiz bezinin işlevlerini incelemeye başladı. Bu alandaki çalışmaları sonucu insan metabolizmasını düzenleyen hormonlarla biyo­lojik katalizör olan enzimlerin işlevlerini araştırmaya yöneldi ve giderek endokrinolojiye ağırlık verdi. 1920’de Banting ve Best’in pankreasta üretilen, kan şekerini azaltıcı etkisi olan insülini bulmalarıyla şeker metabolizmasının araştırılmasında ve şeker hastalığı konusunda yeni açılımlar sağlanmıştı. Hipofizi ince­lerken, bu bezin şeker metabolizması sürecine yaptığı etkinin insülininkinin tam tersi olduğunu gözlemle­yen Houssay, 1924-1937 arasında köpekler üzerinde gerçekleştirdiği deneylerde, pankreası çıkarılarak şe­ker hastası yapılmış hayvanlarda -hipofizin ön lobunun (adenohipofiz) çıkarılmasıyla şeker hastalığının gerilediğini, buna karşılık sağlıklı bir hayvana hipofiz özü şırınga edildiğinde şeker hastalığının ortaya çıktığını ya da var olan hastalığın ilerlediğini gösterdi.

  • Eserleri (başlıca): Human Physiology, 1951, (“İnsan Fizyolojisi”).

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir