BM Polis Misyonlarına Personel Seçim Sınavı Şartları

Birleşmiş Milletler Polis Seçimi Sınav Başvuru Şartları 2012 , BM Polis Misyonlarına Seçim Sınavı Nasıl Olur Yapılır , BM Polis Seçim Sınavı Kuralları

BM MİSYONLARINA GÖREVLENDİRİLECEK PERSONELİN SEÇİMİ

Birleşmis Milletler Misyonlarına personel seçiminde uygulanan sınav sistemi 6 aşamadan meydana gelmektedir. Bu aşamalar;

1-READING PESSAGE (Pasaj Okuma):

Bu bölümde sınava katılan personele yaklaşık bir sayfadan oluşan ve meydana gelen bir olayın üç aşamada anlatıldığı bir pasaj verilmektedir. Daha sonra katılımcılardan pasajla ilgili yaklaşık 10 soruyu cevaplandırmaları istenmektedir. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken hususlar pasajı dikkatli bir şekilde okumak ve sorulara direkt istenilen cevabı vermektir, uzun cümlelerle cevap vermeye gerek yoktur.

2-LISTENING COMPREHENSION (OKUDUĞUNU ANLAYABİLME)

Bu bölümde ise; misyon içerisinde meydana gelen bir olay teypten üçüncü bir şahsın ağzından anlatılmakta daha sonra olay, içinde yer alan şahısların dialogları ile tekrar edilmektedir. Bu sınava giren personele konuyu iki sefer dinleme ve eksik notlarını tamamlama fırsatı vermektedir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken şey ise hızlı bir şekilde olayla ilgili notları almak (konu,yer, tarih, zaman, nerede, nasıl ve niçin) sorularına cevap niteliği taşıyacak notların alınmasıdır.
3 REPORT WRITTING(RAPOR YAZMA)

Bu bölüm sınav esnasında katılımcıların en çok zorlandığı bölümdür.Önemli olan teypten anlatılan olayın ince ayrıntılarının not alınmasıdır.Bu notların alınması esnasında normal görevinizi ifa ederken karşılaştığınız bir olayla ilgili rapor yazarken olayla ilgili onu en iyi şekilde anlatmak için ne gerekiyorsa notlarınızı alırken de bu ihtiyaç duyacağınız bilgileri not etmenizde fayda vardır. Gereksiz bilgileri yazmanız size zaman kaybettirir alacağınız puana hiçbir etkisi olmaz. Yazacağınız raporun (Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Kim ve Niçin ) sorularının cevabını oluşturacak şekilde yazılması gerekmektedir. Aksi taktirde tarihi ve zamanı olmayan bir olayı anlatmanın hiçbir anlam ifade etmeyeceği aşikardır. Bu nedenle yukarıda belirtilen kriterlerin kesinlikle raporda belirtilmesi gerekmektedir.
4 INTERVIEW (MÜLAKAT)

Bu bölümde sınav için gelen görevli ile katılımcı personel mülakat yapmakta personele genel manada sorular sorulup cevap istenmektedir. Mülakat esnasında sakin olunmalı sizden hangi konuda bilgi vermeniz isteniyorsa o konuda bilgi vermeniz gerekmektedir. Soruyla ilgili alakasız vereceğiniz bilgiler ingilizce anlama yetinizin zayıf olduğunu ortaya çıkarır, cevap verme reaksiyon zamanının uzaması ise cümleleri kurmada güçlük çektiğinizi ortaya çıkarır, bu nedenle mülakatta sakin olmak en önemli unsurdur. Kendinize olan güveni sağlamlaştırır ve cevaplarınızın netliği ve cümlelerinizin anlaşılabilirliği karşınızdaki şahısta olumlu bir etki bırakır. Her ne kadar fazla zorlayıcı bir bölüm olmamakla birlikte bu bölümde başarısız olan personel olmaktadır. Başarılı olmak için sınav öncesi konuşma pratiği yapılmasında fayda vardır.

5 DRIVING TEST(THREE PARTS)(DİREKSİYON SINAVI)(2 BÖLÜMDEN OLUŞMAKTA)

Sürüş testi belirtildiği üzere üç etaptan oluşmaktadır. 1) Parkur 2) Yol Sürüşü

1-Parkur:

Yukarıdaki parkur 3 dk. içerisinde en fazla 2 manevra ile dubalar devrilmeden bitirilmesi gerekmektedir. Sol baştan girip oklar yönünde ilerlenerek yolun sonundaki cebe girilir. daha sonra geri geri gelerek cebe yine geri geri girilir. cepten çıkıp aşlangıç noktasına gelindiğinde parkur bitmiştir.
2-Yol Sürüşü: Hareket öncesi emniyet kemeri takılır, aynalar ayarlanır, el freni çekili ise boşaltılır, araç düşük bir viteste park alanının ilerisine hareket ettirilir, sola doğru yanaşılıp durdurulur ve geri viteste belirtilen park yerine araç park edilir. Geri park esnasında yan aynaların kullanılması çok önemlidir. Ayrıca parkurdaki trafik babalarından bir tanesinin devrilmesi sınavdan elenmeniz için yeterli olacaktır bu nedenle manevraların dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

6 SHOTING TEST(ATIŞ TESTİ)

Her ne kadar kolay görünse de personele temel atış teknikleri konusunda bir eğitim verilmesi gereklidir. Üç aşamadan oluşan bir sınavdır 1)Silahın sökülmesi 2) 5 metre atışı 3) 7 metre atışı.

1- Silahın Sökülmesi: Silah görevlilerin talimatı ile 5 dakika içinde bütün hareketle parçalarına ( Şarjör, gövde, kızak ,namlu ve yerine getiren yay) ayrılır ve tekrar görevlilerin talimatı ile birleştirilir.

2- 5 metre atışı: Silahın sökülüp takılması aşamasından sonra atış poligonuna geçilir.talimatla daire hedeflerin karşısına geçilerek 5 metre mesafeden önce şarjöre 5 adet mermi basılır, mermi hazneye sürülür ve silah dolu vaziyette tabanca kılıfına konur. Atışlar talimatla teker teker yapılır, her tek atıştan sonra silah kılıfa yerleştirilir, atışların tamamlanmasından sonra silahların emniyette olup olmadığı kontrol edilir daha sonra üçüncü aşamaya geçilir

3- 7 metre Atışı: Önce5 mermi talimatla şarjöre basılır, silah atışa hazır vaziyete getirilir ve silahı kılıfa koymadan iki elle tutulu vaziyette namlu yönü aşağıya eğik şekilde direk kaldırıldığında ateş edebileceğiniz şekilde bekletilir ve ateş komutu verildiğinde silah kaldırılarak hedefe ateşlenir atışlar tek tek yapılır her tek atıştan sonra silah indirilir, komut verildiğinde tekrar hedefe nişan alınarak ateşlenir. Atışların tamamlanmasından sonra silahların emniyet kontrolü yapılır, emniyete alındıktan sonra hedefler kontrol edilir. Her iki atış bölümünde de ilk etapta bir mermi kaçırma hakkınız var yapılan kontrolde eğer iki vuruşta hedef kağıdı üzerindeki daire dışında ise atıştan başarısız sayılırsınız, diğer bir deyimle her iki bölümde de birer atış kaçırma hakkına sahipsiniz,

Atışların tamamlanmasından sonra sınavlarda başarılı olanlar BM misyonlarına katılmaya hak kazanırlar. Bu nedenle sınavlarda başarılı olanların sayısını artırmak için sınava girecek olan personel yukarıda belirtilen bölümler hakkında bilgilendirilmeli ve zayıf görülen konularda personel eğitime tabi tutulmalıdır. Bu şekilde bir hazırlık yapıldığında başarı oranı da mutlaka artacaktır. Çünkü pratiği ve gramer bilgisi iyi olup ta sırf rapor yazma tekniğini bilmediğinden dolayı başarısız olan personel mevcuttur, bu durum mülakat esnasında tarafıma mülakatı yapan komisyon başkanınca ifade edilmiştir.

BM Polis Misyonlarına gönderilecek personele verilen görev öncesi eğitimde aşağıdaki konu başlıkları ele alınır.


  • B.M. Teşkilat Yapısı ve Polis Misyonları
  • Misyonda Haberleşme
  • Anlaşmazlıkları Uzlaştırma Yöntemleri
  • B.M. Mevzuatı
  • Kültürel Farkındalık ve Farklılıklar
  • B.M.de Türk Polisinin Vizyonu
  • İnsan Hakları
  • Kişisel Güvenlik
  • Bölücü Örgüt ve Yurt Dışı Faaliyetleri
  • B.M.de Kullanilan bilgisayar prog.
  • Misyonda Sağlık ve Hijyen
  • B.M. Misyonları ile ilgili Türk Dış Politikası
  • Diğer konular…

eokulegitim.com – 2012

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir