Burun Çatlağı Belirtileri

Burun Çatlağı nasıl anlaşılır,
Burun Çatlağı tedavisi,
Burun Çatlağı Belirtileri

Burun Çatlağı 

Burun, yüzdeki konumundan ötürü hem çıkıntılı bir yapı hem de zayıf bir bölge olduğundan ötürü travmalara çok açık bir organdır. Saldırıcı sonucu darbe alma, düşme, çarpma, trafik kazası vb. travmalar sonucu burun kemiklerinde çatlak ve kırıklar oluşur.

Burun kırıkları ya basit bir kırık halinde ya da diğer doku ve kemik kırıkları ile birlikte görülür. Burun kırıklarında göz altı kemiği, çene alt ve üst çene kemikleri de kırılabilir. Burun kemikleri ayrışmış veya ayrışmamış olabilir.

Burun Kemiğinin Yapısı

Burun sırtında elle dokunulduğunda ele gelen burun kemiği sağ ve solda ili tane olmak üzere üstte alın kemiğine, yanlarda da üst çene kemiğine tutunan yassı ve düz kemiklerdir. Burun çatısı önden gelen darbelere karşı kıkırdak yapıya oranda daha zayıftır. Bu yüzden burun travmalarında kıkırdak kısımlar daha esnek ve sağlam olduğu için genellikle kemikte kırılma görülür. Burun kırıkları genellikle burun kemiğinin 2/3 üst kısmı ile 1/3 alt kısmının birleştiği yerde meydana gelir.

Burun Kırıklarının Belirtileri Nelerdir

Tramvaya bağlı olarak burun kırıklarının belirtileri de farklılık göstermektedir. Genellikle burun üzerinde ve yüzün diğer bölgelerinde kanama, kesikler, morarma ve ödem gibi bulgulara rastlanmaktadır. Yandan gelen darbelerde burun karşı tarafa doğru deplase olur, burun tıkanıkları sık görülür. Burun içinde kanama ve ödem de görülmektedir. Burun bir tarafa doğru kayabilir, muayene esnasında aşırı hassasiyet gösterebilir ve kemiklerde oynama saptanır.

Burun Kırıklarının Teşhisi Nasıl Olur

KBB uzmanı tarafından muayene edilen hastaların burun kemiklerinde oynamanın tespit edilmesi teşhis için yeterlidir. Röntgen çekimi adli ve şüpheli durumlar hariç, gerekli görülmemektedir. Burun kırığı röntgenleri her zaman kırığı göstermeyebilir. Bu yüzden KBB uzmanı tarafından yapılan muayene daha büyük bir önem teşkil etmektedir.

Burun Kırıklarının Tedavisi Nasıl Olur

Burun kırıkları tedavisinde çocuklarda genel anestezi tercih edilir. Yetişkinlerde ise lokal anestezi kullanılabilir. Kırığın durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir.

Burun kırıkları olan hastalarda eğer burun kemiklerinde yer değiştirme ve ayrışma yoksa, kırık geniş bir elevatör veya geniş ağızlı bir pens yardımı ile düzeltilir. Düzeltme yapıldıktan sonra burun alçı ile sabitlenir ve burun tamponu konur. Ancak diğer doku ve kemik kırıkları ile birlikte görülen burun kırıklarında ameliyatla burnun düzeltilmesi gerekmektedir.

Burun kırıklarında kırıktan sonraki ilk birkaç saat çok önemlidir. Burun içinde ödem oluşumu henüz gerçekleşmediğinden, hastaya müdahale edilmesi daha kolaydır. Eğer ödem oluşumu gerçekleştiyse burun hassasiyetinin çok yoğun olacağı 3-5 gün herhangi bir işlem uygulanmaz. Ancak 2 hafta sonucu burun kemiklerinde kaynama başlayacağından müdahale yaklaşık 6 ay sonra burun estetiği ameliyatları ile gerçekleşir.

Özellikle çocuklarda tanının konulmamış ya da geç kalınmış olduğu durumlarda burun kırıkları burun gelişiminde ciddi problemlere yol açabilir. Burun kanamasının olduğu her yaralanmalarda özellikle çocuklar bir KBB uzmanına götürülmelidir.
————————————————————————————————————————————————————-

Burun Çatlağı Belirtileri Burun Çatlağı nasıl anlaşılır, Burun Çatlağı tedavisi, Burun Çatlağı Belirtileri Burun Çatlağı Burun, yüzdeki konumundan ötürü hem çıkıntılı bir yapı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir