Cenap Şahabettin Hayatı Ve Eserleri

Cenap Şahabettin 1870 yılında Manastır´da doğdu. 12 Şubat 1934´te İstanbul´da yaş>ını yitirdi. Askeri okullarda öğrenim gördü. Askeri tıbbiyeyi bitirdi. Hekim yüzbaşı oldu. Paris´te 4 yıl cilt hastalıkları ihtisası yaptı. Yurda döndükten sonra Mersin, Rodos, Cidde´de karantina hekimliği, sıhhiye müfettişliği yaptı. 1914´te emekliye ayrıldı. Darülfünûn´da Türk Edebiyatı Tarihi dersleri okuttu. Kurtuluş Savaşı sırasında Kuva-yı Milliye´ye karşı olumsuz tutumu nedeniyle öğrencileri tarafından istifaya zorlandı. Daha sonra cumhuriyeti destekledi, ama yalnızlıktan kurtulamadı. İlk şiiri 1885´te daha öğrencilik yıllarında Saadet gazetesinde yayımlandı. Önceleri Muallim Naci´nin etkisiyle divan türü şiirle uğraştı. Daha sonra Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamit Tarhan´dan etkilenerek Batı tarzı şiire yöneldi. Servet-i Fünun´da şiirleri yayımlandı. Tevfik Fikret ve Halit Ziya Uşaklıgil´le birlikte Servet-i Fünun edebiyatının 3 önemli isminden biri oldu. Gelenekçi şairlerin en çok saldırdığı yenilikçi şairdi. Diğer Servet-i Fünun´cuların tersine bireysel şiiri tercih etti. Edebiyat-ı Cedide´nin en aşırı örneklerini yazdı. Şiire “nesir-musikisi” adını verdi. Heceleri müzik düzeyinde uyumlu kullanmayı savundu. Bu tarzda yazdığı en iyi iki örnek “Yakazat-ı Leyliye” ve “Elhan-ı Şita” şiirleridir. Eski sözcükleri kullanma tercihi nedeniyle yeni nesiller tarafından anlaşılamadı.

EDEBİ KİŞİLİĞİ

* türk şairlerine sembolizmi ve parnasizmi öğretmiştirCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

* sembolizmden etkilenmiştirCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

* sanat sanat içindir anlayışını benimsediCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

* eserlerinde ahenge ve müzikaliteye önem verdiCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

* eserlerini aruzla yazdıCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

* serbest müstezat ı kullandıCenap şahabettin,edebi kişiliğive eserleri

ESERLERİ :

ŞİİR:

Tâmât (1887) Seçme Şiirleri (1934, ölümünden sonra) Bütün Şiirleri (1984, ölümünden sonra)

TİYATRO:

Körebe (1917)

DÜZYAZI:

Hac Yolunda (1909) Evrak-ı Eyyam (1915) Afak-ı Irak (1917) Avrupa Mektupları (1919) Nesr-i Harp, Nesr-i Sulh ve Tiryaki Sözleri (1918) Vilyam Şekispiyer(1932)

Cenap Şahabettin Hayatı Ve Eserleri Cenap Şahabettin Eserleri Cenap Şahabettin edebi kişiliği Cenap Şahabettin Kimdir Cenap Şahabettin Biyografisi Cenap Şahabettin 1870 yılında Manastır´da doğdu. 12

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir