Çeroki Dili

Çeroki Dili Hakkında Bilgi

Çeroki dili, eskiden Virginia, Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Georgia’da oturan Çerokiler tarafından konuşulan, İrokua ai­lesine bağlı Kuzey Amerika Yerli dili.

Kendi yazı sistemi olan ilk Amerika Yerli dillerinden biridir; bu yazı sisteminin başlı­ca özelliği, heceleri gösteren grafik işaret­lerden oluşmuş bir hece dizelgesine (hecelge) sahip olmasıdır.

1821’de Çeroki dilinin hecelgesini oluş­turan Çeroki asıllı Sequoyah, önce her söz­cüğü bir grafik simgeyle belirten bir logografik alfabe hazırladı.  (kendisi İngilizce bilmiyordu) Latin harflerini aldı, bu alfabenin bazı harflerini değiştirdi ve yeni harfler oluşturdu. Daha sonra bu işaretleri, belli bir kural ya da doğal bağ gözetmeksizin Çeroki dilinin hecelerini (genellikle bir ünsüz artı bir ünlü) karşılayacak biçimde düzenledi. Önce 200 işaretle başladı, daha sonra sayıyı 86’ya indirdi. 1830’da Oklahoma’ya göç eden Çerokiler, resmî belgeler ve gazetelerde bu hecelgeyi kullandılar. Çeroki hece dizelgesi, sonraki 100 yıl boyunca halk tarafından giderek daha az kullanılmakla birlikte, özel yazışmalar ve Kitabı Mukaddes çevirilerin­de ve Yerli ilaç tanımlarında kullanıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir