Düsseldorf Nerede

Düsseldorf Nerede Hangi Ülkede

Düsseldorf, Almanya’nın batısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin (Land.) ve Düssel­dorf ilinin merkezi kent. Köln’ün 34 km kuzeybatısındadır. Ren-Ruhr sanayi bölge­sinin yönetim ve kültür merkezi olan kentin büyük bölümü Ren Irmağının sağ yakasın­da kalır. İlk kez 1159 tarihli kayıtlarda yer alan Düsseldorf adı, Düssel (Ren’in küçük bir kolu) üzerindeki köy anlamına gelir. Kent 1288’de Berg kontundan berat aldı. 1511’den sonra Berg ve Jülich düklüklerinin merkezi oldu, 1609’da Pfalz-Neuberg ailesi­ne geçti. Otuz Yıl Savaşları’yla (1618-48) İspanya Veraset Savaşı’nda (1701-14) bü­yük hasar görmesine karşın, elektör II. Johann Wilhelm (Jan Wellem) yönetiminde canlandı. Napoleon döneminde kurulan kısa ömürlü Berg grandüklüğünün merkezi olan Düsseldorf 1815’te Prusya’ya geçti. 1870’lerde demir-çelik sanayisinin kurulma­sıyla ticari ve ekonomik büyüme hızlandı.

II. Dünya Savaşı’nda büyük yıkım gören kentteki eski yapıların çoğu, savaş sonrasın­da onarıldı ve pek çok yeni bina inşa edildi. Ağaçlarla kaplı Königsallee uluslararası ün kazanmış bir alışveriş caddesi ve turizm merkezidir. Önemli yapılar arasında, ya­muk kuleyle kentin simgesi durumuna gelen 13-14. yüzyıl yapısı St. Lambertuskirche (Aziz Lambertus Kilisesi) ile önünde II. Johann Wilhelm’in Flaman heykelci Gabriel Grupello’ca yapılmış atlı heykelinin bu­lunduğu eski belediye binası sayılabilir.

Elektör prenslerin 1872’de yanan şatosu­nun yalnızca kulesi ayaktadır. Düsseldorf – un görkemli geçmişini yaşatan öteki yapılar, kent tarihi koleksiyonunun bulunduğu Jâ- gerhof Şatosu (1752-63), Nicolas de Pigage’ nin yaptığı Benrath Şatosu (1755-73) ve I. Friedrich’in (Barbarossa) kuzeyde Kai- serwerth’de bulunan sarayının kalıntılarıdır.

Düsseldorf yakınındaki Neanderthal Vadi­sinde bulunan Feldhofer Mağarasında 1856’da tarihöncesi insan kalıntıları bulun­muştur. Almanya’nın ilk gökdeleni Wil- helm-Marx-Haus 1924’te Düsseldorf’ta ya­pılmıştır. Kentteki çok sayıda kültür kuru­mu arasında Hetjens seramik müzesi, eyalet müzesi ve Düsseldorf’da doğan Heinrich Heine’nin yapıtları ile şairi konu alan kitap­ların bulunduğu kent kütüphanesi özellikle ünlüdür. Düsseldorf Üniversitesi 1907’de tıp akademisi olarak kurulmuş, 1965’te bugünkü yapısını kazanmıştır. Kentte ayrıca bir sanat akademisi (1767) ve bir konserva- tuvar ile birkaç teknik okul vardır.

Düsseldorf’un Ren üzerinde üç limanı vardır. Ülkenin en işlek sivil havaalanların­dan biri Lohausen’dedir. Bir bankacılık ve toptan ticaret merkezi olan kentin başlıca sanayi dalı demir ve çelik üretimidir. Öteki önemli ürünler kimyasal madde, cam, çeşit­li dokuma, giyim eşyası, elektrikli ve hassas aletler, otomobil ve kâğıttır. Kentte ayrıca matbaa makineleri tasarımı yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir