Ek Yerleştirme Nedir

Ek Yerleştirme Ne Demektir

Ek yerleştirme kavramı birçok sınavdan sonra öğrenci veya memur yerleştirmelerinde sıkça kullanılan bir kavramdır. Ek yerleştirme birinci yani ana yerleştirme işleminden sonra boş kalan kontenjanların doldurulması için yapılan yerleştirmelere verilen addır. Ek yerleştirmeler genellikle KPSS, TUS, YGS, LYS ve TEOG gibi sınavlarda kullanılmaktadır. Daha geniş anlamda ek yerleştirme nedir açıklamaya devam edelim.

sinavkuyrugu

Ek yerleştirmeler ilk tercihlere katılamamış, katıldığı herhangi bir alana yerleşememiş veya kazandığı yerden memnun kalmamış kişiler tarafından yapılabilmektedir. Ek yerleştirmelerde kontenjanını doldurmuş üniversitelere veya okullara tercih verilememektedir. Sadece öğrenci alımı yapılan yerlere tercih verilerek ek yerleştirmelere katılabilinmektedir. Ek yerleştirmeler, ilk tercihlerin sonunda kayıt işlemleri için verilen sürenin bitmesinden sonra yapılmaktadır. Sonuçları ise belirli bir süre sonra belirlenmektedir.

Ek yerleştirmeler sadece bir tane ile sınırlı değildir. Sadece bir kere yapıldığı gibi kimi zaman birden fazla yapıldığı da görülmektedir. Ek yerleştirmeler ÖSYM ve MEB kurumları tarafından belirlenmektedir. Ek yerleştirmeler tıpkı ilk yerleştirmelerde verilen tercih kağıtları üzerinden yapılmaktadır. Kimi zaman ‘’2. Yerleştirme’’, ‘’3. Yerleştirme’’ gibi isimler almaktadır. Günümüzde birçok sınavda ek yerleştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Ek yerleştirmelerde ilk tercihlerin yanı sıra çok daha az seçenek bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tercih verilebilecek yerlerdeki kontenjan sayıları da ilk tercihlere oranla çok daha azdır. Bu yüzden de seçim şansının kısıtlı olduğu durumlardır. Tarihleri, başvuruları ve bu gibi bilgileri ise ÖSYM tarafından belirlenip, halka duyurulmaktadır.

eokulegitim.com

One thought on “Ek Yerleştirme Nedir

  • 06/07/2013 tarihinde, saat 17:34
    Permalink

    merhaba ben meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü mezunuym.. ben ygsden ek puanla 331 aldım ve aöf 4yıllık sosyal hizmetler bölümünü istiyorum. ama öğrendim ki aöf 4yllığına ek puan gelmiyomuş şaşırdım bu duruma 2yıllığa gelirken 4yıllığına niye gelmiyosa. neyse en yüksek puanım 312 oluyor aöf sosyal hizmet ise 336 kazanma ihtimalim var mıdır ? olmassa 2. 3. yerleştirmelere de katılcam o zman peki gelme ihtimali var mıdır?yardımlarınızı bekliyorum lütfen

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir