Fosiller Nasıl Oluşur ve Fosil Çeşitleri Nelerdir

Bu yazımızda, sizlere Fosiller Nasıl Oluşur ve Fosil Çeşitleri Nelerdir Kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

fosiller ile ilgili görsel sonucu

Üzerinde yaşamakta olduğumuz Dünyamız, bizlerden önce de pek çok çeşit canlıya hayat vermişti. Onun üzerinde milyonlarca yıl boyunca çeşitli bölgelerde çeşitli türden canlılar yaşamış ve zaman içerisinde yok olmuşlardır. Yok olan bu canlılardan geriye kimi zaman bazı fosiller kalmıştır. Çeşitli doğa olayları sonucunda oluşan fosiller sayesinde dünyanın milyonlarca yıl önceki halini tahmin etmek mümkün olmuştur.

Günümüzden binlerce, milyonlarca yıl önce gerçekleşmiş olan jeolojik zamanlar içerisinde yaşamış olan bazı canlıların kalıntıları, çökme gibi çeşitli durumlar sonucunda toprakların altında, kayaların dibinde veya deniz dibinde, tüm özelliklerini koruyarak kalmışlardır. Bu varlıklara fosil denilmektedir.

Fosiller ile ilgilenen bilim alanı paleontolojidir. Bu alanda görev yapan araştırmacılar, özellikle tortul kayaçların içerisinde buldukları kalıntılardan, günümüzden milyonlarca yıl öncesine dek yaşamış canlılar hakkında bilgi sahibi olmaktadırlar.

 

FOSİL ÇEŞİTLERİ

A) Yer Değiştirmiş Fosiller

Genellikle kemik parçaları şeklinde görülen bu fosil türü, aslında bulunduğu yerden yağışlar ve akarsular gibi hareket kuvvetleriyle başka yerlere doğal süreçler içerisinde taşınmışlardır.

B) Kömürleşmiş Fosiller

Yaşamını kaybettikten sonra bir canlı organizmanın kuruması, toprak altına karışması ve burada uzun yıllar aynı şekilde kalması ile oluşmuştur. Kömürleşmiş fosillerde canlının ilk haline ait izler pek fazla bulunmaz.

C) Orijinal Fosiller

Geçmişte yaşamış olan bir canlıdan arda kalmış olan ve çürüme işlemi çok az gerçekleşmiş olan fosil türüdür. Canlılıkla ilgili bilgiyi en çok içeren fosil, orijinal fosillerdir.

Fosiller Nasıl Oluşur ve Fosil Çeşitleri Nelerdir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir