Gördes düğümü nedir nasıl yapılır

Gördes düğümü nasıl yapılır, gördes düğümü nedir

Gördes düğümü, Türk düğümü olarak da bilinir, hah sanatında en çok uygulanan iki düğüm türünden biri; öbürü Sine ya da İran düğümüdür. Gördes düğümü atılırken, yün ipliğin bir ucu tezgâha gerili çözgülerden birinin, öteki ucu ise hemen bunun yanındaki çözgünün üstüne düğümlenir. Yün ipliğin iki ucu da çözgülere ayrı ayrı düğümlendiğinden, Gördes düğümüyle dokunmuş halılar. Sine düğümüyle dokunanlardan daha kalın, ama daha sağlam olur. Gördes düğümü geomet­rik ve köşeli desenlere daha uygundur. Hemen hemen bütün Türk ve Kafkas halılarıyla, bazı İran halıları bu düğümle dokunmuştur.

gordesdugumu

Gördes halısı, Batı Anadolu’da, Manisa’ nın Gördes ilçesinde üretilen el dokuması döşeme yaygısı. 18. yüzyılın son 10 yılma tarihlenen kırmızı ya da fildişi zeminli bazı örneklerinde, çok daha eski tarihlere ait Osmanlı saray halılarının desenlerinden alınmış bazı öğeler görülür. Ama Gördes halılarının büyük çoğunluğu 19. yüzyılda üretilmiştir. Bu dönemde mavi, yeşil, kahverengi gibi başka renkler de kullanılmış, ayrıca zeminde küçük örgelere yer veril­miştir.

Gördes halılarının tipik özelliği zemindeki basamaklı bir kemerle çevrili ve iki yanı sütunlu mihrap deseni ile bunun altında ve üstünde yer alan iki yatay banttır. Bunları, çiçek ve bitki örgeleriyle dolu bir geniş ve iki dar bordür çevreler. 19. yüzyılın sonla­rında fildişi zemin üstüne çift mihraplı ve daha çok çeyizlik eşya olarak dokunduğu için tüccarlarca “Kız Gördes” adı verilen halılar yaygınlaşmıştır.

Genellikle Gördes halılarının atkılan pa­muktan, çözgüleri yünden olur. Düğüm ipliklerinde ise yün, bazen de ipek kullanı­lır. 20. yüzyılın başlarında fabrikada üreti­len Gördes halısı taklitlerine Bandırma halısı denmiştir. Gördes düğümü hakkında bilgiler aktardık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir