Hayatınızın 4 yılı hangi şehirde geçecek?

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla heyecanlı bir tercih maratonu da başladı. Tüm adaylar gelecekleri için adım atacakları bu yolda hayallerini gerçeğe dönüştürmek için önemli kararlar verecekler. Bu önemli dönemde İstanbul Medipol Üniversitesi her yıl olduğu gibi bu yıl da yine öğrencilere destek oluyor. Adaylar, meslek seçimi, tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler, fakülte ve bölümler hakkında bilgiler, iş olanakları gibi merek ettikleri birçok konuda Medipol Üniversitesi’nin uzman kadrosundan yardım alabiliyor.

Hayatınızın 4 yılı hangi şehirde geçecek?
İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, adayların kendi gelecekleri ilgili tercih yaparken birinci olarak ‘Ben ne olmak istiyorum?’ sorusuna cevap vermeleri gerektiğini söylüyor.

Öğrencinin başarısı, aldığı puan ne olmak istiyorum sorusuna vereceği cevabın perspektifini değiştirdiğini belirten Aydın şöyle devam ediyor: “İkinci olarak, ‘Ben hangi ilde okumak istiyorum?’ sorusu gelmelidir. Üniversiteden önce ya da ona eşdeğer olarak ili söylüyorum. Bir lisans eğitimi asgari dört yıl. Eğer eğitimine başladığı yerde başarı gösterir ve daha ileri eğitimlere mesela bir doktora eğitimine giderlerse bu 10 yılı buluyor. Bundan sonraki hayatınızın 10 yılını, asgari dört yılını geçireceğiniz bir ilden bahsediyorum. Bir memur istemediği bir ile bir yıllığına tayin edilirse kıyameti koparıyor. Bir öğrenci en az dört yılını geçireceği bir şehri bir memurdan daha fazla önemsemelidir. Hayatının gelişme anında kişiliğinin, karakterinin, çevresinin, toplum içindeki yerinin oluştuğu bir dönemde bunu da öngörmelidir. Buradan asla ille de büyükşehirde olmalıdır diye bir önyargı gütmüyorum.”

Herkes mutlu olacağı mesleği seçmeli
Burada ‘Hangi üniversitede okumak istiyorum? sorusunun da çok önem arz ettiğini hatırlatan Aydın, “Biraz önce alan seçiminin, meslek seçiminin hepsinden önemli olduğunu söylemiştim. Çünkü eğer bir kişi, istediği meslek istediği üniversitede olmadığı için daha kaliteli başka bir üniversitede, istemediği bir alanda eğitim aldıysa ve mutlu olmayacağı bir mesleğe sahip olacaksa başarılı olamayacaktır. Fakat sevdiği mesleğin bulunduğu üniversitelere bakıp bunlar içinde kendisiyle barışık gördüğü, eğitim kalitesini denetleyebildiği, akademik kadroyu kontrol edip onlardan eğitim almayı arzu edeceği tercihler yapmalıdır. Özetleyecek olursak, öğrenci meslek seçimi yaparken, ilk sırada ‘Ne olmak istiyorum?’ sorusunu, ikinci sırada ‘Nerede okumak istiyorum?’ (il ve okul olarak) sorusunu kendisine sormalıdır” diyor.

Sağlık meslekleri aranan meslekler olacak
Gelecek vadeden meslekler hakkında da aday öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Aydın, şunları kaydediyor: “Sağlık meslekleri şu anda ülkemizde onlarca yıl daha aranan meslekler olacak. Toplumlar geliştikçe, toplumların refah düzeyleri arttıkça sağlık sorunlarının azalacağı ve sağlık personeline ihtiyaç kalmayacağı gibi bir yargı tamamen yanlıştır. Toplumlar geliştikçe yeni sorunlar üretirler ve sağlık, iyileştirdikçe başka yeni sorunların doğduğu bir çıkmaz alandır. Örneğin, kusurlu bebeklere iyi hizmet verebilirseniz, onları iyi yaşatabilirseniz ömür boyu destek almak isteyen bir insan topluluğu çıkar. İnsanların uzun ömürlü olmalarını sağlarsanız, çok daha yaşlı nüfuslu çok daha kronik hastalarınız oluşur. Bir çelişkiler yumağıdır bu. Yani siz toplumun refah düzeyini artırırsanız beklenti düzeyi de beraberinde artar. Dün hastalık kabul etmediği problemleri, sıkıntıları hastalık haline getirir, yeni arayışlara girer. Sağlık gibi doğrudan insana hizmet eden mesleklerin gelecekte hiçbir zaman önem kaybetmeyeceğini tam aksine değerlerinin artacağını düşünüyorum.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir