Isidor Isaac Rabi Kimdir

Isidor Isaac Rabi Kimdir, Isidor Isaac Rabi Hayatı Biyografi

ABD’li fizikçi. Molekül ve atom tayfla­rının rezonans yardımıyla belirlenmesi yöntemini bulmuştur.

29 Temmuz 1898’de Avusturya-Macaristan İmpa­ratorluğu sınırları içindeki Rymanow’da (bugün Ukrayna SSC’de) doğdu. Küçük yaşta ailesiyle birlikte ABD’ye göçtü. 1919’da Cornell Üniversitesi’ni bitirdi, üç yıl sonra aynı üniversitede başladığı doktora çalışmasını Columbia Üniversitesi’nde sürdürerek 1927’de doktorasını aldı. Bundan sonra iki yıl süreyle Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinde bulundu. Bu dönemde özellikle, bir yıl kadar birlikte çalıştığı Stern’in geliştirdiği molekül ışını yöntemlerinden etkilendi. 1929’da New York’taki Columbia Üniversitesinde öğretim görevlisi oldu.

1937’de, atom araştırmaları açısından büyük önem taşıyan molekül ve atom tayflarının belirlenmesine yönelik rezonans yöntemini bulan ve aynı yıl Columbia Üniversitesi’nde profesörlü­ğe yükseltilen Rabi, 1967’de emekliye ayrılıncaya değin bu üniversitede çalıştı. Cambridge’teki Massachusetts Institute of Technology’ye bağlı Radyasyon Labora- tuvarı’nın başkan yardımcılığına getirildiği II.Dünya Savaşı yıllarında, mikrodalga radarının geliştirilmesine katkıda bulundu. 1945’de New York Eyaleti’ndeki Brookhaven Ulusal Laboratuvarı’nın kuruluşunda etkili olan ve ertesi yıl Atom Enerjisi Komisyonu’nun Genel Danışma Komitesi üyeliğine seçilen Rabi, 1949’da, hidrojen bombasının yapımına oy birliğiyle karşı çıkan Oppeııheimer başkanlığındaki bu sekiz kişilik komite­nin üyeleri arasında bulunan Fermi ile ortak bir bildiri yayımlayarak, “temel ahlak ilkeleriyle bağdaşmazlığına” inandığı hidrojen bombasının yapımını amaçlayan çabalan kınamıştı. 1952’de, Oppenheimer’ın ayrılması üzerine Genel Danışma Komitesi’nin başkanlığına getirildi.

  • Eserleri (başlıca): My Life and Times as a Physicist, 1960, (“Bir Fizikçi Olarak Yaşamım”); Man and Science, 1968, (“İnsan ve Bilim”); Science: The Centre of Culture, 1970, (“Kültürün Merkezi olarak Bilim”).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir