Kalp Karıncıklarının Görevleri

Kalp yapısı, kalbin görevleri, kalp karıncıklarının görevleri hakkında bilgi vereceğiz.

Öncelikle kalbin tanımı ve özellikleriyle başlayalım. Kalp, içi boş, kas yapısında bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer arasında büyük bir alanı kaplar. Etrafı, perikard adı verilen bir zar ile sarılıdır. Kalp, iki akciğer arasında tepesi aşağıda tabanı yukarıda bir koni gibidir. Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır. Genel olarak sternum ( iman tahtası ) arkasında eğik olarak durur. Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur.

Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 ton kanı vücuda pompalar.

Büyüklüğü yetişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılır. Taban tepe uzaklığı 12 cm, en geniş yerinde 8-9 cm, ön-arka çapı 6 cm. dir. Erkekte ağırlığı 280-340 gr. kadında 230-280 gr. arasındadır. Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)

Şimdi karıncıkların görevlerine geçelim. Kan vücudu dolandıktan sonra 2 ana toplar damar yoluyla sağ kulakçığa gelir. Yer çekimi ve kulakçık kasılması sayesinde triküsbit kapaktan aşağı iner ve sağ karıncığa gelir. Buradan pulmoner atardamar yoluyla akciğere pompalanır. Akciğere gider ve geri döndüğü zaman sol bölüme gelir.

Sol kulakçığın kasılmasıyla birlikte mitral kapakçıktan sol karıncığa girer. Sol karıncıktan aort atardamarı yoluyla dışarı çıkar ve vücudu dolaşmaya başlar. Özetle karıncıklar bir havuz gibidir. Toplanan kan ya temizlenmek için akciğere ya da vücudu dolaşması için atardamarlara gönderilir.

ani-kalp-krizi-gencleri-tehdit-ediyor-491735n

Kalbin Yapısı ve Görevleri Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir