Kamu Güvenliği Komitesi

Kamu Güvenliği Komitesi Hakkında Bilgi

Kamu Güvenliği Komitesi, kamu esenliği (ya da selameti) komitesi olarak da bilinir, Fransızca comité de salut public, Fransız Devrimi’nin Terör Dönemi (Eylül 1793 – Temmuz 1794) boyunca Fransa’nın yönetimini elinde tutan siyasal organdır

6 Nisan 1793’te, devrimin iç ve dış savaş yüzünden bir kriz döneminde bulunduğu sırada kuruldu. Amacı hem iç ve dış düşmana karşı ülke savunmasını örgütle­mek, hem de hükümetin yürütme organları­nı denetlemekti. Başlangıçta dokuz, sonra­ları 12 kişiden oluşan komitenin üyeleri, Konvansiyon tarafından bir aylık süreler için seçiliyor, yeniden seçilme haklan da bulunuyordu.

Kamu Güvenliği Komitesi kuruluşundan 10 Temmuz 1793’e değin ılımlı ve uzlaşmacı bir politika izleyen, ama askeri sorunlar karşısında başarısız kalan Georges Danton ve yandaşlarının denetiminde kaldı. Tem­muzda onlann yerine Maximilien Robespi- erre’in de içlerinde olduğu daha kararlı ve radikal üyeler seçildi.

Eylül 1793 – Temmuz 1794 arasında komi­te üyeleri (nisanda giyotine gönderilen Marie-Jean Hérault de Séchelles dışında) de­ğişmedi ve Jakobenlerin desteğiyle Konvansiyon üzerindeki denetimini koruyarak Fransa’nın yönetimini elinde tuttu. Komite­nin bu dönemdeki uygulamalarıyla devrim düşmanı sayılanlara karşı çok sert önlemler alındı, savaş ekonomisi uygulandı ve halk kitlesel olarak askere alındı. Kararların birlikte alınmasına karşın üyeler değişik konularda uzmanlaşmıştı. “Triumvirlik” adı verilen üçlü birliği oluşturan Robespierre, Georges Couthon ve Louis de Saint-Just’ün görev alanı genel siyasi konular, Lazare Carnot’nunki askeri işler, Robert Lindet’ nin de erzak ve malzeme sağlanmasıydı.

Komite üyeleri arasındaki anlaşmazlık Robespierre’in Temmuz 1794’te giyotine gön­derilme nedenlerinden biri oldu. Bundan sonra Kamu Güvenliği Komitesi önemini yitirdi ve yetki alanı diplomasi ve savaş konularıyla sınırlandırıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir