Kari Erns von Baer Kimdir

Kari Erns von Baer Kimdir, Kari Erns von Baer Hayatı Biyografi

Alman doğa bilgini. Memeli yumur­tasını ilk kez gözlemleyip tanımlamış ve karşılaştırmalı embriyolojinin ön­cüsü olmuştur.

29 Şubat 1792’de, Estonya’daki (bugün Estonya SSC) Piep kentinde doğdu. Prusya’dan göçerek Rus­ya’nın Baltık Denizi kıyılarına yerleşip toprak sahibi olmuş, Alman asıllı soylu bir ailenin on çocuğundan biriydi. Reval’de (bugün Tallin), soylu aile çocukları­nın okuduğu bir okulda üç yıl kadar askeri eğitim gördükten sonra 1810’da Dorpat’ta (bugün Tartu) tıp öğrenimine başladı. 1814’de diplomasını alınca, o çağ Rusyası’nda neredeyse gelenekleşmiş bir eğilime uya­rak öğrenimini Almanya’da sürdürmeye karar verdi. Hem edindiği tıp bilgisini yeterli bulmuyor, hem de araştırmacı olmak pratisyen hekimlikten daha çekici geliyordu. Bu amaçla önce Viyana’ya gitti; ardından Almanya’ya geçerek 1815’de Würzburg Üniversitesi’ ne kaydoldu.

Baer’i hayvanların gelişme evreleri ve özellikle embriyoloji konusunda çalışmaya yönelten, Würzburg Üniversitesinin karşılaştırmalı anatomi profe­sörlerinden Döllinger olmuştur. 1817’de bu üniversi­tedeki öğrenimini tamamlayan Baer, Dorpat’taki eski hocalarından, Alman anatomi ve fizyoloji profesörü Kari Friedrich Burdach’ın (1776-1847) çağrısını kabul ederek, aynı yıl Prusya’daki Königsberg (bugün SSCB’de Kaliningrad) Universitesi’nde ders vermeye başladı. 1819’da zooloji doçenti, 1822’de profesör oldu ve embriyoloji alanında en önemli çalışmalarını, 1834’de değin görev yaptığı bu üniversitede gerçekleş­tirdi.

1820’de Königsberg’te evlendiği karısını ve altı çocuğunu da alarak 1834’te Rusya’ya dönen Baer, St.Petersburg’a (bugün Leningrad) yerleşti. Sekiz yıldır yazışarak işbirliği yaptığı ve artık tam üyesi olduğu Rusya Bilimler Akademisi bu kentteydi.

  • Eserleri (başlıca): Epistola de ovi mammalium et hominis genesi, 1827, (“Memeli Yumurtası ve İnsanın Oluşumu Üstüne İnceleme”); Über die Entıokklunsgesc- hichte der Thiere, 2 cilt, 1828-1837, (“Hayvanlarda Gelişmenin Tarihi Üstüne”); Nachrichten über Leb en und Schriften, (otobiyografi), 2. bas. 1886, (“Yaşam ve Yazılanlar Üstüne Haberler”).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir