Kemalettin Kamu Hayatı

Kemalettin Kamu  Hayatı, Kemalettin Kamu Kimdir

Kamu, Kemalettin (Kâmi) (d. 15 Eylül 1901, Bayburt – ö. 6 Mart 1948, Ankara), Milli Edebiyat akımına bağlı şairdir. Hece ölçüsünü kullandığı şiirlerinde aşk, gurbet ve yurtseverlik konularını işlemiştir.

İstanbul Darülmuallimi’nde (sonradan Erkek Muallim Mektebi) son sınıf öğrencisiyken Kurtuluş Savaşı’na katılmak üzere Ankara’ya gitti (1920). Matbuat ve İstihba­rat Müdüriyet-i Ümumiyesi’nde (bugün Ba­sın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlü­ğü) çalıştı. 1923’te İstanbul’a döndü ve sınavla Erkek Muallim Mektebi’ni bitirdi. Anadolu Ajansı’nda çalışırken, ajans tem­silcisi olarak 1933’te Fransa’ya gönderildi ve Paris’te Siyasal Bilimler Okulu’nu bitirdi (1938). 1939 ve 1943’te Rize, 1946’da Erzu­rum milletvekili seçildi. Türk Dil Kurumu Terim Kolu başkanlığı yaptı. Hakimiyet-i Milliye ve Yeni Gün gazetelerinde yazılar yazdı. Atatürk ve İnönü’nün çeşitli gezileri­ne katıldı.

İlk şiirlerini Büyük Mecmua’da yayımla­yan (1919) Kemalettin Kamu, daha sonra Kurtuluş Savaşı sırasındaki ürünleriyle dik­kat çekti. Özellikle Dergâh, Varlık, Oluş dergilerinde çıkan şiirleri ölümünden sonra Rıfat Necdet Evrimer tarafından kitaplaştı­rıldı (Kemalettin Kamu, Hayatı, Şahsiyeti ve Şiirleri, 1949).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir