Kırşehir Ekonomik Faaliyetleri

Kırşehir Ekonomisi Özellikleri, Kırşehir Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir

Kırşehir Ekonomik Özellikleri :  Kırşehir, yüksek bir tarımsal potansiyele sahip olmasına karşın sosyoeko­nomik bakımdan İç Anadolu Bölgesi’nin en az gelişmiş illerinden biridir. Yeterli sulama­nın yapılmaması, modern yöntemlerin ge­rektiği ölçüde kullanılmaması, bitkisel üre­timde verim ve çeşitlenmeyi engellerken, besiciliğin yaygınlaşmaması ‘da hayvancılı­ğın gelişmesini sınırlamaktadır. Bu nedenle 1950’lerde görülmeye başlayan ve kırsal alanlardan kentlere yönelen göç hareketleri sonucunda Kırşehir ili 1950-60 arasın­da nüfus yitirmiş, sonraki yıllarda da nüfusu çok az artmış ve son yıllarda gene nüfus yitirmiştir. İl en çok Ankara ve istanbul ile yurtdışına göç vermiştir.

Kırşehir ekonomisi tarıma dayanır. En önemli tarımsal etkinlik bitkisel üretimdir. 1986’da yetiştirilen başlıca tarla ürünleri buğday (77.258 ton), şeker pancarı (120.602 ton), arpa (2.190 ton), ayçiçeği (18.384 ton), yeşil mercimek (15.944 ton), patates (15.464 ton), nohut (11.519 ton) ve karpuzdur (11.323 ton). Aynı yıl yetiştirilen en önemli bağ ve bahçe ürünleri ise üzüm (2.019 ton), elma (10.223 ton) ve domatestir (8.279 ton). Son yıllarda üretimi yaygınlaşan kültür mantarı, başta Kayseri ve Ankara olmak üzere çevre illere satılır. Hayvancılık il halkı için önemli bir geçim kaynağıdır. Meracılık yöntemiyle koyun, Ankara keçisi ve sığır yetiştirilen ilin başlıca hayvansal ürünleri süt, deri, tiftik ve yumur­tadır. Kırşehir ilinde kurulmuş olan Çiçek­dağı ve Malya tarım işletmelerinin tarımsal üretimin gelişmesine katkısı olmuştur.

1973’te kalkınmada öncelikli iller kap­samına alınmasına karşın il sanayisinde önemli bir gelişme olmamıştır. Yurtdışında çalışan Kırşehirli işçilerin kurdukları ortak­lıklardan da olumlu bir sonuç alınamamış­tır. İlin, çoğu Kırşehir kentinde toplanmış olan başlıca sanayi kuruluşları Süt Endüstri­si Kurumu’nun (SEK) Kırşehir Süt ve Mamulleri İşletmesi ile matkap ucu, çelik bilye, şarap, yem. makarna, un, bulgur, tuğla, kiremit, briket, kireç fabrikala­rı ve imalathanelerdir. Genellikle evler­deki tezgâhlarda dokunan Kırşehir halısı ilin önemli ürünlerinden biridir. Dünyada pek az bulunan uçak lastiği fabrikalarından biri Kırşehir’de kurulmuş ve  üreti­mine başlamıştır (1992). Adı Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ (Petlas) olan bu fabrika Kırşehir kenti yakınlarındadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir