Lahana Ailesiyle İyi Geçinin-Lahananın Faydaları

Lahananın Yararları
Beyaz Lahananın Faydaları
Kara Lahananın Faydaları

Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.

Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor

besin değerlerinin yanı sıra;

– Lahana, içerdiği antioksidan ve diğer bazı maddeleriyle bedenin hastalıklara karsı direncini artırır: Yapılan araştırmalar, lahanayı sık yiyen kişilerde özellikle mide, kalınbağırsak, akciğer ve deri kanserlerine pek seyrek rastlandığı sonucunu ortaya koymuştur.

– Lahana ayrıca içerdiği antioksidan maddeleriyle kalp hastalıklarına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikolarını azaltmaktadır.

– Lahananın sıkılmasıyla elde edilen suyu, Batı ülkelerinde mide ülserleri için geleneksel bir tedavi yöntemi olmuştur: Yapılan deneyler, lahana suyunun mide ülserlerini önlediğini ve iyileştirdiğini ortaya koymaktadır.

– Lahana, bedenin bağışıklık sistemini uyarmakta, bazı bakteri ve virüs türlerini yok etmektedir.

– Bedenin gelişme etkinliğini uyarıp destekleyen lahana, içerdiği zengin folik asitle kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

– Mayalandırılmış lahana hazımsızlığa ve gut hastalığına iyi gelir.

Bütün bu önemli etkilerinden yararlanmak için lahananın diyetimize katılması ve daha sık yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

Dikkat: Lahana tüm Turpgiller gibi bedenin iyot emilimini azaltır. Haftada 2-3 kezden çok lahana yiyen kişiler, iyotlu besin ya da iyotlu tuz almayı ihmal etmemelidir, özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde durum böyledir.

Beyaz lahana faydaları nelerdir? 

Beyaz lahanada bulunan maddeler, toksinlere suda çözünme özelliğini kazandırır ve toksinlerin vücuddan atılmasını sağlarlar.

Kolon kanserini engelleyici etkisi vardır.

Kan şekerinin düşürülmesine yardım etmesi beyaz lahananın faydaları arasındadır.

Lahana zayıflama: Beyaz lahana kilo vermeye yardımcıdır. Tuz dengesini bozmadan su atılmasını sağlar. Yine beyaz lahana selülitlerin kaldırılmasında yararlıdır. Cildi güzelleştirir.

Regl ve Menopoz dönemlerinde görülen hormon dengesizliği için faydalıdır.

Bağırsak mukozasını temizleyici özelliği bir diğer lahana faydası olarak belirtilebilir.

Enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirmesi lahana yararları arasındadır.

Mide ve onikiparmak bağırsağı ülserine yönelik etkilidir.

Yalnızca lahanada olan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyarak ordaki yaraların iyileşmesini sağlar.

Mide ağrıları ve mide yanması için yararlıdır.

Kırmızı lahana faydaları:

The Journal of Agricultural and Food Chemistry de yayınlanan yazıda kırmızı lahanın Anthocyaninlerin birçok türünü içerdiği belirtilmiştir. Anthocyaninler kansere yönelik koruyucu etki sağlamakla birlikte kalp ve beyin içinde yararlıdır.

Belirtilen yararların görülmesi doğru şekilde yapılan kürlerle sağlanır.

Lahana zararları varmıdır

Tiroid rahatsızlığı bulunanların kara lahana yemesi tavsiye edilmemektedir.

Lahananın Besin Değerleri : 

100 gr için.

Vitamin A: 80 İ.Ü.

Vitamin C: 50 mg .

Kalsiyum: 46 mg .

Fosfor : 31 mg .

Potasyum : 140 mg .

Karbonhidratlar : 5,3 gr .

Protein: 1,4 gr .

Kalori: 24

————————————————————————————————————————————————————-

Lahana Ailesiyle İyi Geçinin-Lahananın Faydaları Lahananın Yararları Beyaz Lahananın Faydaları Kara Lahananın Faydaları Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir