Medeniyetlerin Kronolojisi

Medeniyetlerin Kronolojisi Hakkında , Medeniyetlerin Kronolojisi , Medeniyetlerin Kronolojisi İle İlgili Bilgiler

Mezopotamya

Güneydoğu Anadoludan başlayarak, Basra Körfezine kadar uzanan Dicle ve Fırat Nehirleri arasındaki bölgeye Mezopotamya denir.

Mezopotamya verimli topraklara sahip olması iklim şartlarının uygun olması gibi nedenlerden dolayı, sık sık istila ve göçlere sahne olmuş, insanlar arasındaki kültür etkileşimi fazla olduğundan medeniyet bu bölgede gelişmiştir.

Sümerler

Birbirinden bağımsız, “site” denilen şehir devletleri halinde yaşadılar. En önemli şehirleri, Ur, Uruk, Lagaş’tır. Bu şehir devletleri, “ensi” veya “patesi” denilen rahip-krallar tarafından yönetiliyordu.

Çok tanrılı inanca sahip Sümerlerin, tapınaklarına ziggurat denirdi. Mezopotamya’da evler ve tapınaklar, taş az olduğundan kerpiç ve tuğladan yapılmıştır. Hem bu özelliğinden, hem de sık sık istilalara uğradığından bu yapılar, günümüze kadar ulaşmamıştır.

Günümüz uygarlığının temeli olan yazıyı (çivi yazısı), ilk kez Sümerler bulmuştur (M.Ö. 3500). Tarihte ilk yazılı hukuk kuralları da Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlere, dünyadaki ilk hukuk devleti diyebiliriz. Lagaş Kralı tarafından oluşturulan ilk yazılı kanunlar, “fidye ve bedel” sistemine dayanıyordu.

Sümerlerin en önemli edebiyat eserleri; Gılgamış Destanı, Yaradılış Destanı ve Tufan Hikayesi’dir.Sümerler aynı zamanda matematik ve geometrinin de temellerini atmışlardır. Dört işlemi bulmuşlar, dairenin alanını hesaplamışlar, çarpma ve bölme cetvelleri hazırlamışlardır.

Sümerler, astronomide de gelişmişlerdir. Burçları bulmuşlar, bir ayı 30, bir yılı 360 gün olarak hesaplamışlardır. İlk kez Aay yılı hesabına dayanan takvimi, Sümerler bulmuşlardır.

Örf, adet, gelenek ve dil yapılarına, kullandıkları aletlere bakılarak, Sümerlerin, Mezopotamya’ya Orta Asya’dan geldikleri, Türk olabilecekleri tahmin edilmektedir. Akkadlar tarafından yıkılmışlardır.

Akadlar

Arap Yarımadası’ndan Mezopotamya’ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. İlk sürekli ve düzenli orduları kurmuşlardır. Bu sayede, kısa zamanda Mezopotamya’nın tamamına sahip olmuşlardır. Tarihte bilinen ilk büyük imparatorluğu kurdular. Kurucuları Sargon, başkentleri Agade’dir. Tapınaklarına da Agade denilirdi. En önemli mimari eserleri Zafer Anıtı’dır.


Elamlılar

Elam, Güneydoğu Mezopotamya’ya verilen addır. Başkentleri Sus’tur. Bilim ve teknikte ileri olmamalarına rağmen, güzel sanatlar ve süsleme alanında gelişmişlerdir.

Babilliler

İlk mutlak krallık anlayışı, Babil’de ortaya çıkmıştır. Ünlü kralları Hammurabi, ilk anayasa olarak bilinen “Hammurabi Kanunları” nı oluşturdu. Bu kanunlar, Sami geleneklerinden ve Urukagine Kanunları’ndan yararlanılarak hazırlanmıştır. “Babil Kulesi” ve “Babil’in Asma Bahçeleri” en önemli eserleridir.

Asurlular

Yukarı Mezopotamya’da (Güneydoğu Anadolu) kurulmuşlar, Toroslar ve Kapadokya’ya kadar yayılmışlardır. Anadolu’da ticaret kolonileri kurdular. Çivi yazısını Anadolu’ya öğreterek, Anadolu’da tarih devirlerini başlattılar. Tüm çivi yazılı eserleri, başkentleri Ninova’da toplayarak, ilk kütüphanecilik ve arşivcilik faaliyetini başlattılar.

Maya Takvimi


Güney Amerika’da, dördüncü binyılın sonlarına doğru bir uygarlıkta daha güçlü bir gelişimin gerçekleştiğine dair kanıtlar vardır. Bizim takvimimizle M.Ö. 12 Ağustos 3114’de Maya takvimi ortaya çıkmıştır. Mayalar, bizim bugün kullandığımız Gregorian takviminden daha doğru olan bir tarihlendirme sistemini bulmuş sıradışı insanlardır.

medeniyetler tarihi hakkında bilgiler,
medeniyetler tarihi bölümleri,medeniyetler tarihi kısa bilgi 

Medeniyetlerin Kronolojisi Konusu Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir