Öğrenciyken Yapılmaması Gereken 10 Şey – Öğrenci Kuralları

Öğrenciyken aşağıda saydığımız 10 şeyi sakın yapmayın !

Dersler hızlandı. Bu yıl da şikayetin aynı. Şu “hoca bana taktı” meselesi! Halbuki onlarla aranı iyi tutmak sandığın kadar zor değil. İşte yapmaman gerekenler;

1. Kopya çekerken elinde kağıtlarla yakalandıysan, sakın bunu inkar etmeye kalkma. Bu yalanın inandırıcı olmayacağı gibi, hanene eksi bir puan daha ekleyecektir. İnkar etmek yerine susmayı ya da hocanla özel olarak konuşmayı dene.

 
2. Matematik sınavın çok iyi geçmişti, ama beklediğinden çok daha düşük bir not aldın. Dersten sonra hocanın yanına giderek “Sınavım çok iyi geçmişti, bu notu hak etmedim. Galiba puanlamada bir hata yaptınız. Kağıdı tekrar okumalısınız’’ diyerek notunuzu yükseltmesini isteyeceksiniz. Ama unutma, sert çıkışlar ve ağlayarak not dilenmeler öğretmenler üzerinde çoğu zaman ters tepki yaratır. Bu durumda yapman gereken, notunu yükseltmesini istemek değil, onunla açıkça konuşarak daha iyi bir not almak için nasıl bir program izlemen gerektiğini sormak olmalı. Kağıdını görmek de senin en doğal hakkın. Ama bunu sert bir şekilde ve emreder tavırlarla söylememeye çalış
3. Öğretmenlerinle konuşurken, ses tonunu iyi ayarla. Sesinizi yükselterek konuşma sınırlarını aşarsan, öğretmenin çok küstah olduğunu düşünerek seni kara listesine alabilir.

4. Hocaların takma sebeplerinin başında hırçın tavırlar gelir. Unutma, hocalar kaçamak bakışlarla öğrencilerini daha yakından tanımaya çalışırlar. Örneğin sen bahçede bir arkadaşınla kavga ederken, o, odasının camından seni izliyor olabilir.


5. Bazen istemeyerek de olsa konuşmaların ve hareketlerin ukala olduğunu düşündürebilir. Sadece hocana değil, arkadaşlarına karşı da ukala tavırlardan kaçın.

6. Her ne kadar sert gözükürlerse gözüksünler, öğretmenlerinle iyi bir diyalog kurmaya çalış. Ama laubali tavırlardan kaçın ve asla ilişkinin sınırlarını zorlama. Ne de olsa o, senin öğretmenin!
7. Hocalar, sınıf üzerindeki hakimiyetlerinin kaybolmasına neden olan öğrencileri genellikle hiç sevmezler. Derste yanında veya arkanda oturan arkadaşınla konuşman normal karşılanabilir, ama sınıfın öbür ucundaki bir arkadaşına seslenir veya top haline getirilmiş küçük notları havada savurursan hocanın sana takma ihtimalini kuvvetlendirmiş olursun. Bunu istemezsin herhalde!
8. Öğretmenler kendileriyle zıt giden, her söylediğinin aksini iddia eden öğrencilerden hiç hoşlanmazlar. Onu sınıfta küçük düşürmeye çalışma. O “ak’’ diyorsa sen “kara’’ deme!

9. Sen sen ol, bir öğretmenini başka bir öğretmene şikayet etme! Kendisi hakkında ileri geri konuştuğunu duyması, sana kancayı takmasına neden olabilir. Bu da hiç hoş olmayacaktır.

10. Kim demiş öğretmenler haylazları sevmez diye! Her sınıfın bir İnek Şaban’a ihtiyacı olduğu gibi, bir de Güdük Necmi’ye ihtiyacı vardır ve hocalar da bunu bilirler! Haylazlığın başlıca “takma sebebi’’ olduğu kanısı tamamen yanlıştır. Aksine, takma sebebi haylazlık değil, ukalalık, şımarıklık, laubalilik, hırçınlık ve zıtlıktır.

Haber7- 

One thought on “Öğrenciyken Yapılmaması Gereken 10 Şey – Öğrenci Kuralları

  • 08/02/2012 tarihinde, saat 22:55
    Permalink

    Bu yazıyı kim hazırladı bilmiyorum fakat söylemek istediğim :

    Her ne sebeple olursa olsun hoca’nın ”takma” gibi bir lüksü olamaz çünkü karşısındaki çocuktur ve çocuğun yanlış yapma hakkı vardır, bir eğitimciye düşen görev kural dışı davranan veya ”ukala, şımarık, huysuz, hırçın” olarak tabir edilen çocuğun neden böyle davrandığı hakkında gerekirse aile ve rehberlik servisi ile işbirliği içinde olup çocuğa doğru davranışı öğretmek.

    Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir