Osman Zeki Üngör Hayatı Kısaca Özeti

Osman Zeki Üngör Hayatı Özet, Osman Zeki Üngör Kısaca Hayatı

İstanbul Üsküdar’da 1880 yılında dünyaya gelen İstiklal Marşı bestecisi, Şekerci Hacı Bekirzade Miralay Santri Hilmi Bey’in torunu ve Hüseyin Bey’in oğludur.İstiklal Marşı’nın bestecisi olması yanında, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ilk şefidir. Ün yapmış bestecilerin keman konçertolarını Türkiye’de çalan ilk Türk kemancı olarak da en önemli Türk müzisyenlerindendir.

Muzıkayı Hümayun’a girdiğinde yıl 18912di ve müzisyen 11 yaşındaydı.Konser Kemancısı olarak yetiştirilmesi ll.Abdülhamit’in dikkatini çekmesiyle olmuştur. d’Aranda Paşa’dan da müzik nazariyatı dersleri ve kemancı Vondra Bey’den keman dersleri almaya başlayan Osman Zeki Üngör ilk Türk konser kemancısı yetiştirildi ve sonra operanın baş kemancısı olarak tayin edildi.Binbaşı rütbesiyle 1908’de Saray Orkestrasının başına getirildi. Saffet Atabinen’in orkestrayı yenileştirme çalışmalarına yardım ederek ,Senfoni Orkestrası’nın fantezi parçalar ve saray marşları çalan saray mızıkasından,Avrupa standartlarında bir orkestraya dönüşmesine büyük katkıda bulundu.İstanbul Erkek Lisesi’nde müzik öğretmenliği de yapan Zeki Bey,Saffet bey’in istifa etmesiyle 1917 senesinin son zamanlarında orkestra şefi oldu.

1917-1918 senelerinde Birinci Cihan Muharebesi sırasında Münih, Berlin, Budapeşte,Viyana,Dresden ve Sofya’da Kızılhaç yararına konserler verdi.Saray dışında da Türk Senfoni Orkestrasıyla Union Française de halk için konserler vererek ilk kez bu orkestra halkın önüne çıktı.Yeni Sinema’da senfonili konser vermek için 11 Mart 1924’teAnkara’ya gitti ve şehir tarihinde bir ilk oldu.Bu orkestra daha sonra Risalet-i Cumhur Musiki Heyeti ismiyle Cumhurbaşkanlığına bağlandı.
Ankara’ya 27 Nisan 1924’te yerleşen Osman Zeki Üngör,Ankara’daki Musiki Muallim Mektebi’nin idari amirliğini ifa etti.Musiki Muallim Mektebi konservatuvarının temellerini attı ve aynı zamanda günümüzdeki konservatuvar binasını ve konser salonunu inşa ettirdi.Ayrıca üstün yetenekli gençlerin musiki eğitimini Avrupa’da almalarını sağlayan yasanın çıkması için katkıda bulundu. 1934’te emekli olduğunda Musiki Muallim Mektebi müdürü olarak Salahaddin Bey, orkestra şefi olarak Ahmet Adnan Saygun kendisinin yerine getirildi ve İstanbula taşındı. Oğlu Ekrem Zeki’yi de kemancı ve müzik öğretmeni olarak yetiştirdi.İstanbul’da 28 Şubat 1958’de hayatını yitirdiğinde izin alınarak mezarı başında bandoyla İstiklal Marşı çalındı. Mehmet Akif Ersoy’dan sonra mezarında İstiklal Marşı çalınan ikinci kişidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir