Saltanat Ne Zaman Neden Kaldırılmıştır

Saltanatın kaldırılması ne zaman, bu yazımızda sizlere saltanatın kaldırılması nedenleri hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

TBMM 1 Kasım 1922’de Cumhuriyetin henüz ilan edilmediği bir dönemde, 308 nolu kararnamede geçen “Osmanlı İmparatorluğu’nun münkariz olduğu” ile ilgili bir ibare ile Saltanat ve padişahlık kaldırılmıştır. Kararnamenin ardından 4 Kasım’da Tevfik Paşa idaresinde bir araya gelen Osmanlı hükümeti istifa etmiş ve padişahı durumdan haberdar etmiştir. Bu da Osmanlı hükümetinin son toplantısı olmuştur. 5 Kasım’da ise Ankara’daki hükümetin İstanbul temsilcisi Refet Paşa Osmanlı hükümetine tüm yürütmelerini durdurmasını ve faaliyetlerine son vermesini tebliğ etmiştir. Osmanlı Devleti’nin resmi gazetesi Takvimi Vakayi de artık hükümet olmayınca yayından kalkmış ve 7 Kasım’da da İstanbul’daki başbakanlık dairesi de resmi olarak terk edilmiştir.

Son Osmanlı padişahı IV. Mehmet Vahidettin padişahlığını elden yitirmiştir ancak halifelik unvanı hala üzerindedir. Söz konusu halifelik her ne kadar şeklen olsa da son kez Cuma selamlığında 10 Kasım’da bulunarak görevini yerine getirmiştir. Saltanatın kaldırılmasını hayatına ve hayat şekline yönelik bir tehlike olarak algıladığı gerekçesiyle 17 Kasım sabahı İstanbul Boğazı’nda bulunan İngiliz savaş gemisi olan Malaya’ya teslim olmuştur. Halifeliğin devamı için TBMM 19 Kasım’da Vahidettin’in veliahtı olan Abdülmecit Efendi’yi halifelik makamına atamıştır. Ancak cumhueiyet için bir devam yeniliği niteliğinde olarak 3 Mart 1924’te çıkardığı bir kanun ile halifeliği de kaldırmış ve insanlar arasında ayrılık oluşturmaması amacıyla Osmanlı hanedanından olan kişileri yurt dışına çıkarmıştır.

Son-Osmanlı-Padişahı-VI.Mehmet-Vahdettin

Saltanatın Kaldırılması Ne Zaman Neden Yazımız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir