Ses Kirliliğinin Nedenleri ve Zararları

Ses kirliliğine karşı alınacak önlemler, ses kirliliğinin nedenleri ve zararları hakkında kısaca bilgi vereceğiz.

Kısaca gürültü olarak tanımlayabileceğimiz ses kirliliği bir ortamda yüksek ses veya karışık bir ses grubunun bulunması sonucu oluşur. Ses kirliliğine uzun süre maruz kalan insanlarda duyma problemi yaşandığı gözlemlenmiştir. Ses kirliliğinin artmasındaki etkenler sanayileşme ve şehirleşmedir. İnsanlar büyük şehirlere taşındıkça ortak yaşam alanlarındaki ses yoğunluğu gittikçe artmıştır. Büyükşehirlerde ses yoğunluğunun artmasındaki temel etken araçlar ve makinelerdir. Şehirlerde kullanılan araçların yoğunluğu arttıkça ses kirliliği de artmaktadır. Bununla birlikte sanayileşme ve makineleşme de ses kirliliğini beraberinde getirmiştir. Makinelerin sayısı arttıkça onların çıkardığı ses şiddeti de artmaktadır.

Plansız kentleşme ve yüksek nüfus artışı da ses kirliliğini zamanla arttırmıştır. Ses kirliliği insanlar üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Mesela ses kirliliğine uzun süre maruz kalan kişilerde geçici duyma kaybı yaşandığı bilinmektedir. Hatta daha uzun süre buna maruz kalan kişiler yıllar sonra sağırlığa da mahkum olmaktadır. Ayrıca ses kirliliği psikolojik anlamda da kişileri etkilemekte, ruh sağlıklarını bozmaktadır. Ses kirliliğini azaltmak için alınacak önlemler şunlardır: Ev ve iş yerlerinde ses yalıtım malzemesi kullanmak, araçlarda eksoz sesini azaltmak için susturucu kullanmak, yüksek sesli müzik dinlememek, fabrikalarda ve sesin yüksek olduğu mekanlarda çalışırken kulaklık kullanmak. Bu gibi önlemler sayesinde siz de ses kirliliğine karşı korunabilir, ses kirliliğinin yarattığı sağlık sorunlarından korunabilirsiniz.

indir

Ses Kirliliğinin İnsan Sağlığı Açısından Olumsuz Sonuçları Yazımız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir