Sidney Poitier Kimdir

Sidney Poitier Kimdir, Sidney Poitier Hayatı Biyografi

ABD’li sinema oyuncusu ve yönet­meni. Hollywood’un en ünlü zenci yddızıdır.

20 Şubat 1924’de Florida Eyaleti’nde Miami’de doğdu. Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Bahama Adalarında büyüdü. On üç yaşında okulu bırakarak çeşitli işlerde çalıştı. New York’daki American Negro The- atre’a girerek sanat yaşamına başladı. 1946’da Broad way’de sahnelenen ve tümüyle zenci oyuncuların rol aldığı Lysistrata’daki yorumuyla dikkati çekti. 1950’de Hollywood’un en önde gelen zenci yıldızı oldu. 1958’de Stanley Kranier’in yönettiği The Defi­ant Ones (Kader Bağlayınca) adlı filmiyle en iyi oyuncu olarak Oscar’a aday gösterildi ve Berlin Film Şenliğinde de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Beş yıl sonra Lilies of the Field (“Çayırdaki Zambaklar”) filmiyle Oscar aldı. 1972’den sonra kendi oynadığı filmlerden bazısını yönetmeye başla­dı.

Poitier değişik rollerin altından kolayca kalkan usta bir oyuncudur. Başarısı, zenci oyuncuların Hollywood’a girmelerini kolaylaştırmıştır. Zenci sorunları ve ırk ayırımını ele alan İn the Heat of the Night (Gecenin Sıcağında), Guess Who’s Corning to Dinner (Beklenmeyen Misafir), Edge of The City (Kenar Mahalle) ve özellikle The Defiant Ones gibi filmleriy­le Amerikan sinemasında bu konuya ilginin artmasın­da etkili olmuştur.

Eserleri (başlıca): Oynadığı Filmler: No Way Out, 1950, (Can Düşmanı); Edge Of The City, 1957, (Kenar Mahalle); The Defiant Ones, 1958, (Kader Bağlayınca); Porgy and Bess, 1959, (“Porgy ve Bess”); A Raisin In The Sun, 1961, (“Güneşte Bir Leke”); Lilies of the Field, 1963, (“Çayırdaki Zambaklar”); A Patch of Bine, 1965, (Sevgili Arkadaşım); İn the Heat of the Night, 1967, (Gecenin Sıcağında); Guess Vho’s Corning to Dinner, 1967, (Beklenmeyen Misafir); To Sir With Love, 1967, (Sevgili Öğretmenim); The Organization, 1971, (Korkunç Teşkilat); The Wılhy Conspiracy, 1975, (“Wılby Suikasti”) ;S/ır Cra/y, 1980, (Beni Deli Etme). Oynadığı ve Yönettiği Filmler: Buck and the Peacher, 1972, (Kızgın ve Sakin); A Warm December, 1973, (“Ilık Bir Aralık Günü”); Let’s Do it Agahı, 1975, (“Yeniden Başlayalım”.).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir