Türkiye’deki Önemli Göller Nelerdir

Ülkemizdeki Önemli Göllerin Özellikleri, Türkiye’deki Önemli Göller Nelerdir

Türkiye’deki göller şu şekilde sınıflanabilir:

1- Yerli Kaya Gölleri

– Tektonik Göller:

Bu göller yerkabuğunun hareketi ile ortaya çıkan göllerdir. Yerkabuğunun hareketi yani depremler sonucu ortaya çıkan çukurlar su ile dolduğunda tektonik gölleri oluşturur. Sapanca, İznik, Manyas, Simav, Beyşehir, Eğirdir, Acıgöl, Burdur, Akşehir, Eber, Suğla, Kovada, Tuz, Hazar ve Van gölleri ülkemizdeki tektonik göllere örnek gösterilebilir.

-Karstik Göller:

Bu göllerin görüldüğü yerlerde kaya tuzu, kalker, jips gibi tabakalar bulunmaktadır. Bu alanların aşınması sonucu ileri su ile dolar aynı zamanda depremler de karstik göllerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Kızılören obruk gölü, Kestel, Avlan, Yarışlı, Salda gölleri ülkemizdeki karstik göllere örnek verilebilir.

Volkanik Göller:

Volkan patlamaları sonucunda açılan çukurlara suların dolması ile meydana gelen göllerdir. Açılan çukurlar zamanla su ile dolar ve volkanik gölleri oluşturur. Meke, Nemrut, Gölcük, Aygır gölleri ülkemizdeki volkanik göllere örnek verilebilir.

-Buzul Gölleri :

Buzların dağların yüksek yerlerini aşındırması ile meydana gelmiş olan göllerdir. Ağrı, Erciyes, Kaçkar, Bolkar ve Aladağlar üzerinde bulunan göller ülkemizdeki buzul göllerine örnek gösterilebilir.

2) Set Gölleri

– Alüvyal Set Gölleri:

Taşınan alüvyonların akarsu ağızlarını kapatması ve kapanan bu alanlarda su birikmesi ile meydana gelen göllerdir. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Durusu, Ak yatan gölleri ülkemizde bu göllere örnek verilebilir.

-Kıyı Set Gölleri:

Körfezlerin ağız kısmında dalga ve akıntılar yoluyla biriken malzemelerin oluşturduğu göllerdir. Bafa, Köyceğiz, Mogan, Eymir gölleri ülkemizdeki kıyı set göllerine örnek verilebilir.

 

-Heyelan Set Gölleri :

Heyelandan kaynaklanan toprakların akarsu ağızlarını kapatması ile meydana gelen göllerdir. Tortum, Abant, Zinav, Yedigöller, Sülük ülkemizdeki heyelan set göllerine örnek verilebilir.

-Volkanik Set Gölleri:

Akarsu ağızlarının volkanlar sebebiyle kapatılması sonucunda oluşan göllerdir. Van, Çıldır, Balık gölleri buna örnek verilebilir.

-Yapay Baraj Gölleri :

Atatürk, Keban, Karakaya, Hirfanlı barajlarında olduğu gibi yapay barajların oluşturduğu göllerdir.

Ülkemizin Gölleri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir