Vasco Núñez de Balboa Kimdir

Vasco Núñez de Balboa Kimdir, Vasco Núñez de Balboa Hayatı Biyografi

İspanyol kaşif. Orta Amerika’da kur­duğu İspanyol yerleşmesinden yola çıkarak Büyük Okyanus’a ulaşan ilk Avrupalı denizcidir.

İspanya’nın Extremadura bölgesindeki Jerez de los Caballeros’a yerleşmiş, Galiçyalı soylu bir ailenin oğluydu. Doğum tarihinin yaklaşık 1475 olduğunda çoğu kaynaklar birleşirse de, doğum yeri bazı kay­naklarda Badajoz olarak gösterilir. İspanya’nın Orta Amerika kıyılarında henüz yerleşmeye başladığı ve egemenliğini yaymak için sayısız seferler düzenlediği yıllarda, Bastidas’ın gemisiyle bugünkü Kolombiya ve Panama kıyılarına giden Balboa, ilk İspanyol sömürgelerinden Hispaniola’da (bugün Haiti Adası) yerleşik çiftçiliğe başladı (1500).

Fakat zararla kapa­nan birkaç yıldan sonra iyice borçlandı ve alacaklıla­rından kurtulmak için gizlice bir gemiye bindi. Geminin kaptanı Encisco, iç bölgelerde yerliler tara­fından kuşatılmış olan Ojeda ve Nicuesa adlı İspanyol komutanlara yardım götürmekteydi. Gemide çıkan ayaklanmayı fırsat bilerek yönetimi ele geçiren Balboa’nın serüveni 1508’de böylece başlamış oldu. Gemidekilerle birlikte Panama kıstağına çıkarak, orada İspanya’nın ilk kalıcı yerleşme merkezi olan Darien’i kurdu.

Kimi zaman zorbalıkla, çoğu kez de usta bir siyaset uygulayarak İspanyollar’ın Orta Amerika’da- ki egemenlik alanlarını genişletti. Panama kıstağını kuzeyden güneye doğru aşarak Büyük Okyanus kıyılarına ulaştı ve oradaki toprakların yöneticisi oldu. Yörede egemenliği ele geçirmek isteyen ispan­yol yöneticisi Pedrarias tarafından krala ihanetle suçla­nıp 1519’da idam edildi.

Balboa, 1508’de geminin yönetimini ele geçirip İspanyol komutanların yardımına gittiğinde Odeja ölmüştü; Darien’i kurarken kentin yöneticiliğine ortak olmak isteyen Nicuesa’yı bir tekneyle ölüme terketti, kaptan Encisco’yu ise İspanya’ya geri gön­derdi.

1511’de Kral Ferdinand tarafından Darıen’e geçici vali ve genel kaptan olarak atanan Balboa, o zamana değin tüm İspanyol sömürgelerinde alışıla gel­miş başıbozuk yönetimin tersine, otoriter ve düzenli bir yönetim getirdi.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir