Yabancı Üniversiteler Türk Öğrencileri Kapmak İçin Bakın Neler Yapıyor

2012 LYS Sonuçları açıklandı. 23 Temmuz 8 Ağustos 2012 tarihleri arasında üniversite tercihleri yapılacak. Türk öğrencilerin her zamanki gibi alternatifleri yine yabancı üniversiteler olacak. Yabancı üniversiteler Türk öğrenciler göz dikti. Gelirleri azalan Avrupa’daki üniversiteler, başta Türkler olmak üzere yabancı öğrencilerin peşine düştü.

Yabancı üniversiteler Türk öğrenciler göz dikti

Fiyat donduran, özel indirim ve promosyon yapan Avrupa’daki birçok üniversite, Türköğrencileri kaçırmamak için onlara da AB üyesi ülkelerin öğrencilerine özel olarak yaptıkları yüzde 50’ye varan indirimi uyguluyorAvrupa’daki kriz Türk öğrencilere yaradı. Yabancı öğrenci peşine düşen yurtdışındakiüniversiteler ‘Avrupa Birliği’ üyesi ülkelerin öğrencilerine yaptığı özel indirimi şimdi de Türköğrencilere yapıyor.

Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da üniversiteler için hareketli günler başlarken, kimisiburslarla, kimisi indirimlerle öğrencilerin ilk tercihi olmak için yarışıyor.

UNESCO verilerine göre dünya genelinde 3 milyon öğrencinin kendi ülkesi dışında başka bir ülkede eğitim gördüğünü hatırlatan Oxford House Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı GenelKoordinatörü Deniz Akar, yurtdışında eğitim gören Türk öğrenci sayısının ise yılda 100 bin kişiyi bulduğunu belirtti.

Akar, şöyle devam etti: Avrupa ülkeleri son yılların en derin ekonomik krizini yaşıyor. Özellikleİrlanda, Yunanistan, İspanya gibi ülkeler başta olmak üzere, krizden diğer Avrupa ülkeleri de nasibini aldı. Krizin etkisi eğitim sektöründe de kendini gösteriyor.

Üniversiteler kendi öğrencisini de uluslararası öğrenci statüsünde değerlendirmeye başlarken, yabancı öğrenci programlarında ise indirimler uygulanıyor. İndirim uygulamayan okullar ise fiyat donduruyor. Krizle baş etmenin bir diğer çözümü ise yabancı öğrenci sayısını artırmak. Yaşanan krizin de etkisiyle Türk eğitim pazarının önemi daha çok artıyor. Okullar, Türkiye’denöğrenci almak için farklı kampanya ve promosyonlar uyguluyor.’

AVUSTURYA ALMANYA ÜCRETSİZ

ARMADA Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Programları Koordinatörü Pelin Oğuz Erşan Almanya ve Avusturya’nın eğitim sistemlerinin, üniversite ve yaşam masraflarının birbiri ile benzerlik gösterdiğini söylüyor. Her iki ülkeye de LYS sonucuna göre öğrenci yerleştiriliyor. Bu 2 ülkede okumak için öğrencinin Türkiye’deki LYS sınavı sonunda 4 yıllık özel, vakıf veya devlet üniversitelerinden birine yerleşmiş olması gerekiyor. Türkiye’de herhangi bir özel, vakıf ya da devlet üniversitesinde 4 yıllık bir bölümde okumaya hak kazanmış öğrenciler kayıtlarını kolaylıkla Almanya’da veya Avusturya’da bir üniversiteye aldırabiliyor. Almanya ve Avusturya’da eğitim ücretsiz. Okulların sadece yıllık harçları var. Almanya’da harç ücretleri 100-500 euro arasında değişiyor. Avusturya’da ise yıllık harç ücreti 760 euro civarında. Bu yıl Avusturya üniversitelerine son başvuru tarihi 4 Eylül.

YÜZDE 50 DAHA UCUZA OKUYACAKLAR

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının yaklaştığı şu günlerde yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye’de yapılan Yurtdışı Üniversite Tercih ve Kayıt Günleri’ne büyük ilgi gösterdiğini belirten Akar, ‘Yurtdışındaki üniversitelerde öğrenciler genel olarak 3 kategoride değerlendirilir. O ülkenin kendi vatandaşları, AB öğrencileri ve uluslararası öğrenciler.

Türk öğrenciler uluslararası öğrenci statüsünde değerlendirilir. Hem Türkiye’den öğrenci çekmek hem de ekonomik krizin etkisiyle bazı okullar ise Türk öğrencileri direkt olarak AB vatandaşı olarak değerlendiriyor. Bu öğrenciler uluslararası öğrencilere oranla yüzde 50 indirimli eğitim görüyor.

Türk öğrencilerin de bu kategoride değerlendirilmesi onların yüzde 10- 50 arasında indirimlerden yararlanmasını sağlıyor. Örneğin Kensington College of Business özel bir anlaşma ile Türk öğrencileri AB vatandaşı statüsünde değerlendiriyor. London School of Business LLM ve MBA programlarındaki uygun fiyatlarıyla Türk öğrencilere özel promosyon uyguluyor’ dedi.

Yıllık 3 bin 500 euroya sınavsız üniversite var!

Üniversite adayları Polonya ve Macaristan’da bir üniversiteye yerleşebilmek için sadece lise diploması ile istediği bölüme başvuru yapabiliyor. Armada Grandee Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Eğitim Programları Koordinatörü Pelin Oğuz Erşan’ın verdiği bilgiye göre; Polonya Üniversitelerine son başvuru tarihi 10 Eylül 2012.

Her iki ülkeye de sınavsız öğrenci yerleştiriliyor. Eğitim dili her 2 ülkede de İngilizce . Polonya’da 1 yıllık üniversite eğitim ücreti ortalama 3 bin 500 euro. Macaristan’da da lisans eğitiminin yıllık ortalama bedeli 3 bin 500 euro. Tıp, dişçilik, eczacılık gibi bölümlerde lisans eğitim ücreti ise yıllık ortalama 9 bin 550 euro’ya kadar varıyor.

Kaynak: Haber7

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir