Zeki Faik İzer Hayatı

Zeki Faik İzer Kimdir? Zeki Faik İzer hayatı, biyografisi, eserleri, tabloları ile ilgili bilgi

Zeki Faik İzer;ressamdır. (İstanbul 1905 – ay. y. 1988).

Sanayi-i Nefise Mektebi’nde (bugünkü Mimar Sinan Üniversitesi) İbrahim Çallı atölyesinde resim eğitimi gördü (1923-1928). Okulu birincilikle bitirdikten sonra Paris’te çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’ne (bugünkü Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) resim öğretmeni atandı (1932).

Zeki Faik İzerBeş arkadaşıyla birlikte D Grubu’nu kurdu (1933). Yeniden Paris’e giderek eski ustaların eserlerini inceledi (1934-1936). İstanbul’a geldiğinde Güzel Sanatlar Akademisi Fotoğraf Atölyesi başkanı afiş ve resim öğretmeni oldu. Akademi’nin müdürlüğüne atandı (1948-1952). Türk Sanat Tarihi Enstitüsü’nü kurdu (1951). UNESCO’nun Paris’te açtığı Uluslararası Modern Sanat Sergisi’nde Türk resmi bölümünü düzenledi (1946). Paris’te, Nurullah Berk ile Ceunuschy Sergisi düzenlenmesine katıldı (1947). Brüksel’de düzenlenen Uluslararası Modern Resim Sergisi’nde Cevat Dereli ile Türkiye’yi temsil etti (1958). Türkiye birincisi olarak Gaugenheim Uluslararası Sergisi’ne katıldı (1960). Devlet Resim ve Heykel sergilerinin ikisinde birincilik (1942 ve 1957) ve 1946′da Çanakçı Ödülü’nü kazandı. Çeşitli karma sergilerin yanı sıra birçok kişisel sergi de açtı. İstanbul ve Ankara Resim ve Heykel müzelerinde, Philadelphia Müzesi’nde, yerli ve yabancı koleksiyonlarda eserleri vardır. Önceleri izlenimci ve kübist akımların etkisinde çalıştı.

Bu dönemdeki renkçi üslubunu 1955′ den sonra yöneldiği soyut resimde de sürdürdü. Son dönem eserlerindeyse lekecilik görülür. İlk eserlerinde geometrik kurguya ve düşünceye dayalı hesaplı bir teknik bulunmasına karşın, son dönemde doğaçlamayı ve içgüdüselliği yeğledi.

Başlıca eserleri: Natürmort (1958), İnkilap Yolunda (İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), Sultan AhmedCamii’nin Camları (ay. y.), Soyut Kompozisyon (ay. y.), Missa Solemnis (ay. y.), Dolmabahçe Sarayı, Düğün Çiçekleri, Büyük Balık, Deniz Kabuğu ve Ayçiçeği, Akdeniz Mitolojisi, Müzik, İmparator Konçertosu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir