Zincirleme İsim Tamlamasına Genel Bir Bakış

Okullarda 6. sınıflarda bu aralar tamlamalar konusu işleniyor. Öğrenciler takısız isim tamlamalarının yanı sıra bilhassa zincirleme isim tamlamalarını da karıştırıyorlar. Bir isim tamlamasının, çoğunlukla ilgi durumu eki alarak iyelikli üçüncü bir isim veya kelime grubuna bağlanmasıyla oluşur. Bu durumda isim tamlaması, zincirleme isim tamlamasının tamlayan bölümünü oluşturur. Tamlanan bölümü yine bir tek isim olabileceği gibi bir kelime grubu da olabilir: gözlük camının kalitesi, oturma odasının havası, dilbilgisi kitabının eski kapağı… gibi.

Zincirleme isim tamlaması, aynı şekilde dördüncü, beşinci bir iyelikli isim veya kelime grubuna ilgi durumu ekiyle bağlanarak istenildiği kadar genişletilebilir: arabanın boyasının renginin tonu, duvar saatinin, Çerçevesinin tozu… gibi.

Zincirleme İsim tamlamalarında tamlayan ile tamlanan arasına virgül konmaz. Öğrencilerimiz en çok da bu noktada hata yapıyorlar. Çok özel bir durum olmadığı sürece, bu tip tamlamalar arasına herhangi bir noktalama işareti girmeyeceğini akılda iyi tutmak gerekir.

tamlayan ve tamlanan tekrarlandığında aralarına virgiil konabilir: Beyoğlu’nda gezenlerin, Boğazda oturanların, Giilhane’de dinlenenlerin sakin tavırları gibi

Zincirleme isim tamlaması sanılan bazı tamlamalara dikkat etmek gerekir. Bazen tamlanan kısmı belirtisiz isim tamlaması olan bir isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması gibi algılanabilmektedir: ayakkabıcının çivi kutusu örneğindeki gibi

Bu hususlara dikkat ettiğiniz sürece zincirleme isim tamlamaları konusunu çözeceğinizden adımız kadar eminiz. Aklınıza takılan sorular olursa aşağıdaki yorum kutucuğundan bizlere yazın. (eokulegitim.com)

One thought on “Zincirleme İsim Tamlamasına Genel Bir Bakış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir