Zonguldak Filyos Limanı Vadisi Projesi Nedir Ne Zaman Tamamlanacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 7 Mayıs 2011 Tarihli Zonguldak mitinginde Zonguldak’ın Çılgın Projesi diye ifade ettiği Zonguldak Limanı Projesi’nin kısa süre içerisinde tamamlanacağı müjdesini verdi. Peki Zonguldak Limanı Projesi Nedir? İşte Hakkında Bilgiler:

Güneydoğu Anadolu Projesi’nden (GAP) sonra Türkiye’nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında gösterilen Filyos Vadisi Projesi, açılması planlanan Zonguldak Havaalanının yanı sıra Filyos Irmağı kıyısı boyunca Zonguldak-Ankara demir yolu bağlantısı ve kara yolu ulaşımıyla yatırımcıları cezbediyor.


Batı Karadeniz’in GAP’ı olarak görülen Filyos Projesi bürokrasi engelleri nedeniyle gerçekleştirilemiyor. Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Projesi’nin krizden etkilenmeyeceğini ve iki firmanın bölgeden yer tahsisi talebinde bulunduğunu belirtti.
Filyos Projesi ilk olarak Osmanlı Devleti’nin son dönemlerindeki Sultan II. Abdülhamid zamanında gündeme gelmişti. Yıllarca milyonlarca YTL’lik bütçesi nedeniyle tozlu raflarda bekleyen Filyos Projesi, Rus Lukoil firmasının Filyos Vadisi’ne talip olmasının ardından yeniden değer kazandı. Filyos Vadisi’ne son iki yıl içinde 21 tane yerli ve yabancı firma başvurdu. Filyos Projesi Karadeniz Bölgesi’nin istihdam, ekonomi gibi yönlerden Karadeniz’in GAP’ı olarak görülüyor.
Proje kapsamında bölgede, demir-çelik fabrikaları, liman projelerinin de yer aldığı milyonlarca dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Dünya küresel krizle boğuşurken dünyanın en büyük bankaları iflas ederken, bölgeden yer tahsisi talebinde bulunan firmalar yatırımda kararlı olduklarını ifade ediyor. İki firma bölgede yatırım yapmak için büyük çaba sarf ederken, firmalara yer tahsisi yapılamaması dikkat çekiyor. Yerlerin tahsisi konusunun iki yıldır aşılamaması projenin yeniden rafa kaldırılacağı yönündeki eleştirileri yine gündeme getirdi.
Şu an bölgede bulunan askeri tesisin taşınması için çaba sarf edilen bölgede bu engelin aşılmasının ardından projenin hayata geçmesi için kamulaştırma ve imar planın hazırlanması noktasında çıkacak sorunlarında 6 ay içerisinde aşılması hedefleniyor.
Bürokrasiyi hızlandırmak için çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Zonguldak Valisi Erdal Ata, “Filyos’da 7 milyon metrekare mülkiyeti tamamen bize ait arsamız hazır. İmar planları var. Filyos’da askeri tesis sebebiyle bir sıkıntı var. O konuda Ankara’da ilgili kuruluşlar bir araya geldik. Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri de bu toplantıya katıldı. Oradaki askeri tesisin taşınması için Maliye Bakanlığı 2009 bütçesine ödenek koyacak. Ondan sonra arsa problemi 7 milyon metrekarelik alanda sona erecek” dedi.
Filyos Projesi’nin 2- 3 etaptan oluştuğunu anlatan Ata, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük bir proje. Biz 2009 da kademeli olarak yine kamulaştırmaya, buraların haritalarını çıkarmaya, İmar Planlarını yapmaya devam edeceğiz. Serbest bölgede kademeli olarak burada çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar bir günde olacak işler değil. Filyos’ta Harita ve İmar Planları için altı aya ihtiyacımız var. Devlet olarak biz üzerimize düşenleri yapma konusunda gayretli çalışıyoruz.”
KÜRESEL KRİZ PROJEYİ ETKİLEMİYOR
Vali Erdal Ata, yer tahsisi talebinde bulunan firmaların dünyayı kasıp kavuran küresel krizden etkilenmediklerini ve yatırımdan vazgeçmelerinin söz konusu olmadıklarını ifade etti. Küresel kriz söylentileri üzerine firma sahiplerine bunu sorduklarını anlatan Ata, şöyle konuştu: “Kriz var deniyor. Bizden yer talebinde bulunan firmalar ile temasımızı sürdürüyoruz. Söylentiler üzerine kendilerini aradık. Onlar yatırımdan vaaz geçmeyeceklerini krizinde kendilerini etkilemediğini bizlere söylediler. Firmalar bizim yer tahsisini yapmamız halinde hemen yatırımlarına başlayacaklar.”

Krizlerin yatırımcılar için iyi bir fırsat olduğunu belirten Vali Ata, 2009 yılında 30 kilometre istinat duvarı inşaatının yapımına başlanacağını söyledi. Bunun uzun vadeli büyük bir yatırım olduğunu anlatan Ata, sözlerine şöyle devam etti: “Bir demir çelik fabrikası bugün kurulmaya başlansa 3-4 yılda inşaatı bitmez. Bazen krizler parası olan için yatırımcı için iyi bir fırsattır. Krizden önce demir ve çimentonun fiyatı çok fazlaydı. Şimdi ise neredeyse yarı yarıya düştü.”

Filyos Irmağı üzerinde kimi taşkının önlenmesi, kimi sulama amaçlı, kimi enerji amaçlı beş baraj inşaatı bulunduğunu belirten Ata, sözlerini şöyle tamamladı: “Para olsa bile bu projeler hemen yapılacak işler değil. Kamulaştırma yapılmalı, devlet olarak yapmamız gereken alt yapı çalışmalarını yapmalıyız. Gerçekleri dile getirmeliyiz. Halkımıza yanlış bilgi vererek umutlarıyla oynamamalıyız. Zonguldak’ın istikbali Filyos’tur. Filyos’ta ciddi adımlar attık. Filyos Projesi’nin gerçekleşmesini siyasiler başta olmak üzere hepimiz istiyoruz. Ankara’da buna sıcak bakıyor. Bu proje gerçekleşecektir.”

Dip Not :Rus petrol şirketi Lukoil’in rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) başvurmasından bir süre sonra yatırımdan vazgeçtiği Filyos Vadisi; liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda yatırımcının geliştirdiği projelerle sürekli müteşebbislerin gündemini oluşturuyordu.

Filyos Projesi,Filyos Limanı Projesi Hakkında Bilgiler,Zonguldak Filyos Projesi Ne Zaman Tamamlanacak Bitecek 2011,Zonguldak Filyos Limanı Projesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir,Zonguldak Filyos Vadisi Projesi 2011

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir