2011 LYS ve KPSS Soru Kitapçıkları İnternette

Image2011 KPSS ve LYS’nin soru kitapçıkları ÖSYM’nin internet sitesine konuldu. ÖSYM’den yapılan açıklamada, 2011 YGS sonrasında adaylara verilen soru kitapçıklarının tümünün, internet üzerinden adayların ve kamuoyunun bilgisine sunulduğu bildirildi. 2011 YGS’e yaklaşık 1 milyon 700 bin soru kitapçığının kullanıldığı belirtilerek, soru kitapçıklarının bina bazında üretildiği için 5 bin 726 adet pdf dosyası içerisinde 141 Gigabayt (GB) yer kapladığı kaydedildi.

Yapılan açıklamada, 2011 LYS’nin 5 oturumda tamamlandığı, sınavın 4 oturumunda adayların birden fazla soru kitapçığı kullandığı ifade edilerek, sınavda kullanılan soru kitapçığı sayısının 5 milyondan fazla olduğu kaydedildi. Bu sınavda, her bir soru kitapçığının ayrı ayrı üretildiği ve yaklaşık 5 Terabayt (TB) yer kapladığı belirtildi.
Yaklaşık 5 Terabayt yer kaplayan bu bilginin, birbirinin aynı olan ve sadece 10 kilobyte gerektiren soru resimlerinden oluştuğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
“ÖSYM, gerçekleştirdiği tüm sınavlarda kullanılan soru kitapçıklarına adayların daha kolay ve daha hızlı erişebilmelerini sağlayacak yeni bir program geliştirmiştir. Bu program sayesinde adaylar, sınavda kendi cevap kağıtlarına kodladıkları soru kitapçığı numarasına ve bu kitapçıkta yer alan sorulara kolayca erişebileceklerdir.
Bu programa adaylar, http://skgs.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. Sisteme, T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak giriş yapabilecekler, görüntülemek istedikleri sınavı ve bu sınavın görüntülemek istedikleri testi ile görüntülemek istedikleri soru numarasını seçtiklerinde, ekranda soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabını görebileceklerdir.
Aday dışındaki ilgililer de ftp://dokuman.osym.gov.tr/SoruKitapcikKodlari adres/dosyasından, önce görüntülemek istedikleri soru kitapçık numarasını belirleyecekler, http://skgs.osym.gov.tr internet adresinde de belirledikleri soru kitapçık numarasını ve görüntülemek istedikleri soru numarasını seçerek ilgili soruya ulaşabileceklerdir.
ÖSYM’nin gerçekleştirdiği tüm sınavlarda, sınava ait sonuçlar açıklandıktan sonra, sınavda adayların kullandıkları cevap kağıtlarının görüntülenmesi ile birlikte soru kitapçıklarının görüntülenmesi sistemi de kullanımına açılacaktır. Bu uygulama, adayı ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa, belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır.”

AA – 11 Ağustos 2011

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir