2014 YGS LYS Tarihleri Değişecek mi

23 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve haziran ayında yapılacak olan LYS (Lisans yerleştirme Sınavları) tarihleri değişsin yönünde uzmanlarda talepler geldi. Peki 2014 YGS LYS sınav tarihleri değişir mi ?

Eğitimciler, YGS’den çok daha büyük önem taşımasına ve çalışılacak konuların daha fazla olmasına dikkat çekerek LYS’ye hazırlık süresinin iki ay gibi yetersiz bir zaman dilimi olması konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre LYS’nin tarihi değiştirilerek öğrencilerin sınava daha iyi hazırlanmaları sağlanmalı.

ösym

Her yıl olduğu gibi 2013 Yüksek öğretime Geçiş Sınavı mart ayında, yerleşmede daha büyük öneme sahip Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise haziran ayında yapıldı. Aşağı yukarı 4 senedir uygulanan bu sistem sebebiyle birçok öğrencinin zor durumda kaldığı iddia edildi. Eğitimciler  bu uygulamanın eksikliğine dikkat çekerek  sınav zamanlarının değiştirilmesiyle öğrencilerin LYS’ye daha verimli çalışacağı vurgulandı.

YGS üniversiteye yerleştirme sınavında % 28-40 aralığında bir öneme sahiptir. LYS’nin önemi ise % 70’lere kadar çıkmaktadır. Fatih Koleji Eğitim Uzmanı Yücel Ertekin, LYS’nin YGS’den neredeyse iki katı öneme sahip olduğunu bu nedenle sınav tarihlerinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. YGS’nin 9. ve 10. sınıf müfredatını kapsadığını söyleyen Ertekin:

“LYS ise 2 ay sonra yapılıyor. Öğrencinin YGS sonucunu öğrendikten sonra LYS’ye çalışma süresi kalmıyor. LYS branş ortalamalarının düşük olmasında sınavın zor olması değil yeteri kadar konu çalışılamaması etkili. YGS’nin daha erken bir döneme alınması, 9 ve 10. sınıfta üniversiteyi gündeme almayan öğrencilere eğitimi daha da önemseterek lise eğitimini kaliteli hale getirebilir.” şeklinde konuştu.

FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç da durumun yanlışlığına dikkat çekerek : “160 soruluk sınava 6 ay çalışma süresi tanırken 180 soruya 2 ay kalıyor. Öğrenciler YGS’ye hazırlanırken ikisini aynı anda yürütmek zorunda” diye konuştu.

Uzmanlar YGS’nin 11. sınıfın sonuna alınması konusunda hemfikir. Ancak yetkililerin bu uyarıyı dikkate alıp almayacağı ise merak konusu.

Sizce 2014 YGS LYS Sınav Tarihleri değişmeli mi ? Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir