29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlamı ve Önemi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Önemi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Anlamı Hakkında Bilgi

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nin 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet yönetimini ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim tarihinde Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs’ta kutlanan milli bir bayramdır.

Cumhuriyet Bayramının kutlandığı ülkelerde 28 Ekim yalnız öğleden sonra ve 29 Ekim tüm gün olmak üzere bir buçuk gün resmi tatil ilan edilir. 29 Ekim tarihinde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geçmişten gelen bir gelenek olarak fener alayları düzenlenir.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in Onuncu Yıl şenliklerinin yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutkunda, bu tarihi en büyük bayram olarak adlandırmıştır.

Cumhuriyetin İlanı

Osmanlı İmparatorluğu zamanında, ikinci Meşrutiyetin deklare edilmesinden altı yıl sonra Birinci Dünya Savaşı başladı. 1914′ yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı’na dünyadaki bir çok devlet katıldı.Dört yıl süren savaşın sonucunda bizimle birlikte olan devletler yenilgiye uğradı. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş olarak kabul edildik. Ülkemiz İngilizler, Yunanlılar,Fransızlar,İtalyanlar tarafından işgale uğradı.

Ulusuna inançlı olan ve güvenen Mustafa Kemal Paşa,19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a geldi. Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenledi.Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik şekli vardır,o da Milli egemenliktir.Ülkeyi yine milletin kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu.Yurdun dört bir tarafından gelen delegeler -milletvekilleri- 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da Büyük Millet Meclisinde toplandılar.

Meclis, Mustafa Kemal Paşayı başkan tayin etti. Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını yaptı.Bir yandan efeler,dadaşlar,seğmenler bulundukları yörede düşmana karşı direndiler.Öte taraftan düzenli ordular İnönü’de,Sakarya’da,Dumlupınar’da savaştılar.Yurdumuz düşmanlardan temizlendi.

Tahtını, ve kendi rahatını düşünen padişah, yenilen düşmanla beraber yurdumuzdan kaçtı. İmzalanan Lozan Barış Antlaşması ile yeni bir devlet ortaya çıktı.Bu yeni devletin yönetim biçimi henüz belirlenmemişti.

İkinci dönem Büyük Millet Meclisi 11 Ağustos 1923 tarihinde ilk toplantısını yaptı.13 Ekim 1923 tarihinde Ankara Başkent ilan edildi.Atatürk; düşmanın ülkeden gönderilip sınırlarımızın belirlenmesinden sonra,çoktan beri aklında olan cumhuriyetin ilanı üzerinde çalışmalar yapmaya başladı.28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya’da yemeğe davet etti.Onlara , “Yarın Cumhuriyet rejimini ilan edeceğiz.”Dedi.

29 Ekim 1923 tarihi Atatürk,milletvekilleri ile görüşmesinin ardından taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verildi.Meclis bu taslağı kabul etti.Böylece ülkemizde cumhuriyet rejimi kuruldu.Atatürk kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olmuş oldu.Cumhuriyet’in ilanı yurtta mutluluk ve coşku ile karşılandı.

Cumhuriyet;yurttaşların seçme ve seçilme hakkının olduğu bir yönetim şeklidir.Millet temsilcilerinin kabul ettiği yasalarla ülkenin yönetilme biçimidir.Cumhuriyet yönetiminde söz halkındır. Cumhuriyet’i korumak, kollamak, devamlılığını sağlamak her vatandaşın sorumluluğudur.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Neden Kutlanır Anlamı Nedir Bilgi Verdik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir