Alexis Carrel Kimdir

Alexis Carrel Kimdir,Alexis Carrel Hayatı ve Biyografi

(1873-1944)

Fransız cerrah ve fizyoloji bilgini. Damar cerrahisinde ve doku kültüründe geliştirdiği tekniklerle çağdaş doku ve organ naklinin öncülerin- dendir.

28 Haziran 1873’de, Lyon idare bölgesindeki Sainte-Foy-Les-Lyon kentinde doğdu; 5 Kasım 1944’de Paris’te öldü. Lyon Üniversitesinden 1889’da edebiyat, 1890’da fen, 1900’de tıp diplomasını alarak aynı üniversitede deneysel araştırmalara başladı. Daha öğrenciliği sırasında hastanelerde staj yaparken damar cerrahisindeki başarılı çalışmalarıyla dikkati çekmiş, 1902’de de yeni bir damar dikiş tekniği geliştirdiğini açıklayarak geniş bir çevreye adını duyurmuştu. Ancak, öğretim görevlisi olması için Lyon Tıp Fakültesinden beklediği ilgiyi göremeyince 1904’de Kanada’ya gitti, ertesi yıl da Chicago Üniversitesinin fizyoloji asistanlığı çağrısını kabul ederek ABD’ye yerleşti. 1906’da New York’taki Rockefeller Enstitüsünün (bugün Rockefeller Üniversitesi) Tıp Araştırmaları Bölümü’ne geçen Carrel, kalp ve damar cerrahisi alanındaki öncü çalışmalarıyla 1912’de No- bel Fizyoloji ve Tıp Ödülü’nü aldı. 1938’de Rockefel­ler Enstitüsü’nden emekliliğini isteyerek 33 yıldır yaşadığı ABD’den ayrılıp Fransa’ya döndü. II.Dün­ya Savaşı sırasında 1940’tan 1941’e değin Vichy Hükumetinin görevlisi olarak ABD’de insan ve çevre sorunları üzerinde inceleme yaptıktan sonra, yaşamının son birkaç yılım Fransa’da aynı sorunlarla uğraşarak geçirdi.

Gerektiği anda doku ve organ bulmanın güçlüğünü bilen Carrel, aşılama ya da transplantasyon tekniklerinin bir yaşama umudu olabilmesi için, doku ya da organları çok uzun süre canlı tutabilmenin yollarını aramaya başladı. 1913’de, bir civciv embriyonundan aldığı kalp dokusunu vücut dışı ortamda uzun yıllar canlı tutmayı ve geliştirmeyi başardıktan sonrâ 1930’larda yeni bir denemeye girişti. Makine mühendisliği deneyimi olan ABD’li pilot Lindbergh’ in Carrel’in önerisi üzerine tasarladığı ve bir hayva­nın vücudundan çıkarılmış kalp ya da herhangi bir organda dokuları besleyecek fizyolojik sıvı dolaşımını sağlayan bir cam pompa (perfüzyon pompası), yapay kalbin ilk taslağıydı ve bugünkü organ nakli ameliyatlarına ortam hazırladı.

1935’de yayımlanan Man the Unknown (“Bilin­meyen insan”) adlı yapıtında insanın psikolojik so­runlarına eğilen ve bilimden yararlanan aydınların yönetiminde zeka düzeyi çok gelişmiş üstün bir insan ırkına nasıl varılabileceğini araştıran Carrel, bu görü­şüyle Nazi ilkelerine yakın olmuştur. II. Dünya Savaşı yıllarında Paris’te kurduğu “İnsan Sorunlarını Araştırma Enstitüsü”nde Vichy Hükümeti’nin deste­ğinden yararlandığı ve Alman işgal kuvvetleriyle görüşmelerde bulunduğu için Naziler ile işbirliği yapmakla suçlanmıştır.

  • Eserleri  (başlıca): Le goitre cancereux, 1900, (“Guatr Kanseri”); Man The Unknovm, 1935, (“Bilinmeyen in­san”); The Culture of Organs, 1938, (“Organ Kültürü”).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir