Armut Nedir

Armut Hakkında Bilgi, Armut Nedir

Armut, gülgiller (Rosaceae) familyasının Pyrus cinsinden meyve ağacıdır. Her iki yarı­m kürenin ılıman iklim kuşağı ülkelerinde yetiştirilen armut, dünyanın en önemli mey­ve ağaçlarından biridir.

Armut ağacı, üst kısımlara doğru yayılan ve olgunlaştığında 13 m’ye kadar ulaşan boyuyla elma ağacından daha uzun ve daha dik olur,renklidir; çiçeklerle yapraklar aynı zamanda çıkar.

Meyvesi genellikle elmadan daha tatlı ve daha yumuşaktır. Yapısında, elmada bulun­mayan ve taş hücreleri denen sert hücreler bulunur. Bazı çeşitleri elmaya benzerse de, genellikle uzun olan armut meyvelerinin, bir ucu geniş, öbür ucu sapa doğru daralan kendine özgü bir biçimi vardır. Avrupa kökenli olduğu sanılan bu meyve ağacı, Hıristiyanlıktan çok önceki çağlardan beri yetiştirilmektedir. Yalnızca Avrupa’da binlerce çeşidi üretilen ve değişik adlarla anılan armut, kolonilerin kurulmasından hemen sonra İngilizler ve öbür Avrupalılar tarafından Amerika’ya götürülmüş, daha önce de İspanyol misyonerler aracılığıyla Meksika ve California’ya tanıtılmıştı.

Armut genellikle, seçilen dayanıklı bir anaç üzerine aşılama yoluyla üretilir. Armut çeşitlerinin çoğu bilimsel adı Pyrus communis olan türden geliştirilmiştir. Avrupa’da ayva anaçları üzerine armut aşılama çok yaygındır ve bu yöntemle, armut anaçlarına aşılanmış türlerden daha kısa sürede meyve veren, bodur ağaçlar üretilir. Armut ağaçları oldukça uzun ömürlüdür (50-75 yıl) ve iyi bakılıp budanmazsa boyları iyice uzar. Dikildikten 4-7 yıl sonra meyve vermeye başlayan bir armut ağacı 8-10 yaşlarındayken 25-50 kg meyve verebilir. Dünyada, tüm meyve ağaçları arasında ticari değer açısından elmadan sonra ikinci sırayı alır.

Dünyanın en büyük armut üreticisi olan İtalya’yı Çin ve ABD izler. Fransa, Japon­ya, İspanya, Almanya, Türkiye, Avus­tralya. Bulgaristan ve Güney Afrika öbür önemli armut üreticileridir. ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Avustral­ya’da ürünün büyük bir bölümü konserve olarak tüketilirken, Avrupa’da daha çok tatlı ve şarap yapımında kullanılır. Türkiye’nin meyve üretiminde elmadan sonra ikinci sırayı alan armut, ülkenin hemen her yerinde yetiştirilmektedir. 1988’de toplam 410 bin ton armut üretilmiş, bunun önemli bir bölümü İç Anadolu, Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinden sağlanmıştır. En yaygın yerli armut çeşitleri yazlık akça armut, Hacı Hamza armudu, Musfabey armudu, Tokat armudu, Göksulu armudu ile kışlık Ankara armududur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir