Atatürk İlkelerinin Amaçları ve Ortak Özellikleri Nelerdir

Bu yazımızda, sizlere Atatürk İlkelerinin Amaçları ve Ortak Özellikleri Nelerdir Kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

atatürk ile ilgili görsel sonucu

Bir Osmanlı Devleti askeri olan Mustafa Kemal Atatürk, küçük yaşlarından itibaren zorda olan devletini ayakta tutmayı istemiş, halkına gönülden bağlı olarak tüm hayatını vatanı, milleti için çalışarak geçirmiştir. Bu bağlamda Atatürk, geleceğe daha emin adımlarla bakabilmek için bazı yeniliklerin yapılması gerektiğine inanıyordu. Bu sebepten dolayı gücü eline aldığı zaman da inkilaplarını hayata geçirerek Türk insanını, muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmayı hedeflemiştir.

Atatürk İlkelerinin Amaçları Nelerdir

Osmanlı Devleti, yönetim sistemi itibariyle halkını adeta çağ dışı bırakmıştı. Din gibi önemli kurumlar artık insanlar tarafından suistimal edilmeye başlanmış, halk cehalet içerisinde nerede olduğunu, nereye gittiğini bilmeden bir yaşam sürdürmekteydi.

Atatürk, bu dönem içerisinde inkilaplarını gerçekleştirerek Türk milleti için adeta bir yeniden doğuş dönemi dizayn etmiştir.

*Eğitime, bilime verilen önem artmıştır
*Halk arasında yayılan hurafelerin ortadan kaldırılması hedeflenmiş
*Devlet eliyle tüm vatandaşın kalkınma projeleri başlamıştır.
*Türklüğe, Türkçülüğe yapılan vurgu artmış ve milli bir bilinç oluşturulması hedeflenmiştir.

Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri Nelerdir

  • Toplumun ihtiyaçlarından ortaya çıkmıştır.
  • Tüm ilkeler, Türk milletinin karakteristik özelliklerine, tarihsel yapısına uygun şekilde ortaya konulmuştur.
  • İlkelerin hepsi zaman içerisinde değişime açık, dinamik özelliğe sahiptir.

Kısacası Atatürk, ülke yönetimi nezdinde aklı, zekayı egemen kılarak toplumdaki tüm hurafeleri, cehaleti ortadan kaldırmayı hedeflemiştir. Ancak Atatürk’ün inkilâplarının tam anlamıyla halk tarafından benimsendiğini söylemek, pek de doğru olmayacaktır. İnkilâplar, kısmen gerçekleşebilmiştir.

Atatürk İlkelerinin Amaçları ve Ortak Özellikleri Nelerdir Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir