Atmosferin Katmanları ve Özellikleri Kısaca

Yerçekimi etkisi ile yerküreyi sarmak ile görevli olan su baharı ve gaz yoğunluğunun genel adına atmosfer adı verilmektedir. Katmanlardan meydana gelen atmosferde, tüm katmanların kendine has bir takım özellikleri vardır. Atmosferin içerisinde %78 Azot ve %21 Oksijen bulunurken geriye kalan %1 lik kısımda karbondioksit yer almaktadır. Bunların yanı sıra diğer gazlarda bulunmaktadır. Atmosferin katmanları ise troposfer, stratosfer, mezosfer, ozonosfer, kemosfer, termosfer ve ekzosfer olarak bilinmektedir. Bizler de sizler için bu konuya dair düzenlemiş olduğumuz bu paylaşım ile birlikte sizlere atmosferin katmanları ve özellikleri kısaca bilgi vereceğiz.

atmosfer ile ilgili görsel sonucu

TROPOSFER : Atmosferin katmanlarının dünyaya olan yakınlığı önemli bir detaydır. Troposfer ise dünyaya en yakın katman olarak bilinmektedir. İçerisinde farklı gazlar ile su buharı yer almaktadır. Bu katmanda hava akımları farklılık gösterebilmektedir. Farklılık gösteren değerler arasında basınç ve sıcaklık da yer almaktadır. Bu sebepten dolayı meteorolojik olaylar bu katmanda oluşmaktadır. 18 km kalınlığında olduğu kabul edilmektedir.

STRATOSFER : Troposfer katmanının bir üstünde yer alan katman stratosfer katmanı olarak bilinir. 55 cm kalınlığında olup sıcaklık sıfırın altında 50 ° olabilmektedir.

MEZOSFER : Stratosferin üzerinde yer alan katman olarak bilinir.  Kalınlığı 85 km olup sürtünmenin çok olduğu katmandır. Bu katman ile dünyada var olan gökcisimlerinin ufalması ve hatta kaybolması söz konusu olmaktadır.

OZONOSFER : Ozon gazlarını tutmakla görevli olan katman olmaktadır. Mezosferin üzerinde yer almaktadur.  Dünyaya gelen ultraviyole ışınlar bu katman sayesinde engellenmektedir.

KEMOSFER : Ozonosferin üzerinde yer almaktadır.  Zararlı ışınlardan koruyan katman olarak bilinir.

TERMOSFER : Mezosferden başlamakta olup kalınlığı 400 km olmakta ve yüksek sıcaklık derecelerine sahip olmaktadır.

EKZOSFER : Atmosferin en dışında yer alan katman olup kalınlığı 10.000 km’dir. Yerçekimi bu katmanda zayıflamaktadır. Uydular ise hareketlidir.

Atmosferin Katmanları ve Özellikleri Kısaca Adlı Yazımız Hakkındaki Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Bize Yazabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir