Balkon Nedir
Sizlere balkon ne demek, balkon nedir açıklayalım.
Balkon, bir yapının zemin katının üstündeki katlarında, cepheden dışa doğru çıkıntı yapan, yaklaşık bir metre yüksekliğindeki bir korkuluk duvarı ya da parmaklıkla çevrelenmiş bölüm. Ortaçağda ve Rönesans’ta balkonları, her sırası bir alttakinden daha ileri taşan taş bloklarla oluşturulmuş bindirmelikler, büyük ahşap payandalar ya da taş konsollar taşırdı. 19. yüzyıldan bu yana, dökme demir, betonarme ve daha başka malzemelerden taşıyıcılar da yapılmaktadır.
Balkon, bahçesiz konutlarda yaşam mekânını genişletmeye ve etkinlik olanaklarını artırmaya yarar. Apartmanlarda bazen güneşten ve yağmurdan korunma olanağı sağlamak amacıyla balkonun yapı cephesinden içeri çekildiği de olur. Klasik mimarlıkta bütünüyle içeri çekilmiş ya da üzeri ayn bir çatıyla örtülmüş balkonlara loggia adı verilir. Sıcak ülkelerde, balkona açılan kapılar genellikle panjurlu yapılarak iç mekânlarda hava dolaşımı sağlanır.
Eski Roma’dan Victoria dönemine değin kamu yapılarındaki balkonlar, söylevlerin verildiği ve kitlelerin yönlendirildiği yerler olagelmiştir. Sayısız yapıda balkon ve log- gia’ların bulunduğu İtalya’da, Roma’daki San Pietro Bazilikası’nın yanındaki Vatikan Sarayı’nda papanın halkı kutsadığı loggia, bunların en ünlüsüdür.
Gotik kiliselerde, koronun durması için, galeri adı verilen iç balkonlar yapılırdı. Ortaçağın daha geniş salonlarında ise galeriler ayrılmıştı. Rönesans’ ta tiyatronun gelişmeye başlamasından sonra izleyicilerin sayısı gittikçe arttı. Bunun bir sonucu da, sahnenin rahatça görülebilmesini sağlamak amacıyla tiyatro salonlarının duvarlarına öne doğru eğimli balkonların yapılmaya başlaması oldu.
İslam ülkelerinde cami minarelerinin şerefeleri de birer balkondur. Gene camilerde, son cemaat yerinin duvarında yer alan ve namaz sırasında bir müezzinin içerideki imamın tekbirlerini dışarıda namaz kılan cemaate iletmesi için kullanılan balkonlara mükebbire adı verilir. Ahşap yapıların ağırlıklı olduğu Japon mimarlığında, her katı tümüyle ya da bölüm bölüm çevreleyen bir balkon bulunur.