Camilerde her gün belirli vakitlerde niçin ezan okunur

Bilgi Camilerde her gün belirli vakitlerde niçin ezan okunur

Namaz zamanlarını duyurmak için yapılan çağrıya ezan denir. Namaz zamanı gelince ezan okunur. Ezan okuyan kimseye müezzin denir. Müezzin, günde beş vakit ezan okuyarak Müslümanlara namaz vaktinin geldiğini duyurur.
İlk Ezan’ın Rivayeti böyledir:

Müslümanlar Medine’ye hicret ettiği döneme kadar sayılarının azlığı, baskılar vb. nedenlerden dolayı namaz vakitlerinin tebliği için özel bir çağrı yapılmıyordu. Bir süre Medine’de Hz. Ömer’in teklif etmesiyle “es-salah, es-salah (namaza, namaza)” şeklinde namaza davet edilmiş olmasına rağmen yine de zamanla Müslümanların sayısı arttığı için bu şekildeki bir çağrı yetersiz kaldı. Uzakta ikamet edenler bu sesi duymadıkları için namaza yetişemiyorlar ve çeşitli zorluklar ortaya çıkıyordu. Bunun üzerine Hz. Muhammed, inananlarını toplayarak namaza çağırmak için nasıl bir metot kullanılması gerektiğini sordu. Sahabeler bu konuda çeşitli öneriler getirdiler:

– Çan kullanalım ey Allah’ın Resulü.
– O Hristiyanların geleneğidir, olmaz.
– Boruyla yapalım.
– O Yahudilerin geleneğidir, olmaz.
– O vakit ateş yakalım ey Allah’ın Resulü.
– O da Mecusilerin geleneğidir, bu da olmaz.
Bayrak dikme teklifi de sabah, akşam ve yatsı namazlarında karanlıkta gözükmeyeceğinden dolayı uygun bulunmayınca ortak bir karar verilemeden toplantı sona erdi.
O gece sahabelerden olan Abdullah bin Zeyd’e rüyasında bir melek aracılığıyla ezan öğretildi. Sabah olunca Abdullah bin Zeyd, gördüğü rüyayı Peygamber efendimize anlattı. Aynı rüya, Hz. Ömer ve bazı inanlar tarafından da görülmüştü. Görülmüş olan rüyalar birbirine benziyordu. Hz. Muhammed hepsini dinledikten sonra Zeyd’e dönerek “Gördüğün rüyayı Bilal’e anlat (öğret) ezanı Bilal okusun, onun sesi seninkinden daha gür çıkar.” buyurdu. Namaz vakti gelince Bilal, Medine’nin en yüksek tepesine çıkarak gür sesiyle İslam’ın ilk ezanını okudu.

Kametle ezan aynı şey midir? Kamet hangi vakit okunur?

Kamet, tek başına veya cemaatle beraber namaz kılındığından namazın farzından hemen önce okunur. Kamette ezanın sözlerinin yanı sıra, “Hayye alel-felah!” denildikten sonra iki kez “Kad kametis- salah!” (Namaz başladı!) ifadesi bulunur. Kamet, ezandan biraz daha hızlı söylenir. Ezanı ve kametin her ikisin de camilerde müezzinler okur.

Camilerde niçin ezan okunur kısaca açıkladık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir