Çocuklarınızı Başka Öğrencilerle Kıyaslamayın

Okullarda 2016 2017 eğitim öğretim yılının 1. döneminin sonuna yaklaşık 1 ay kaldı. Öğrenciler yaklaşık 1 ay sonra karne alacaklar. Ben eokulegitim.com editörü ve eğitimci Elif YILMAZ, velilerimize çocuklarına karşı yanlış davranışları üzerine bir iki kelamda bulunmak istiyorum bugün.

DSCF0501Daha çok eğitim seviyesi düşük olan ailelerin düştüğü bir büyük psikolojik hata var ki, çocuklarınıza çok ciddi zararlar verebilir. Kendi çocuğunuzun derslerdeki başarısını sınıf arkadaşları ya da çevrenizdeki diğer çocuklarla karşılaştırma hatası. Her ebeveyn, çocuğunun en iyisi olmasını ister ve ister istemez yakınlarında yer alan kişilerin çocuklarıyla kıyaslar. Ebeveynler arası iletişimlerde ya da velilerin okul ziyaretlerinde , kendi çocuğunun başka çocuklardan kötü durumda olduğunu görünce suçu çocukta arar ve çocuğa neden böyle olduğunu sormaya başlar. Çocuğa özellikle, çevredeki başarı seviyesi yüksek çocuklar örnek gösterilerek, kendisinin de öyle başarılı olmasını isterler. Hatta bu durum bir istekten ziyade baskıya dönüşür. Her veli çok ya da az bu yanlışa bir şekilde düşüyor. Çocuğunuzun başarısını arttırma yönünde yapmaya çalıştığınız bu eylem, çocukta başarı anlamında olumlu etki yapmayacak aksine çocuğun psikolojik olarak çöküntüye uğramasına sebep olabilecektir.

Çocuğunuz kendi kendine, başka çocukların başarılarını kıskanıyor; onlar gibi ya da daha fazla başarılı olmak istiyorsa bu durumda bir sakınca yoktur ve hatta iyi bir davranış olarak görülür. Azim,kıskançlık ve daha iyisini yapma arzusu çocuğun kendi içinden gelirse sorun yoktur. Ancak ebeveynler kendi hırs ve kıskançlık duyguları çocuklarına yansıtarak diğer çocuklar gibi başarılı olması için baskı yaparsa, çocukların ruhsal çöküntüye uğratmaları kaçınılmaz olacaktır.

Her şeyden önce bilinmesi gereken bir şey vardır ki, her çocuğun zeka ve anlama kapasiteleri ile istek düzeyleri birbirinden farklıdır. Her çocuktan aynı düzeyde verim alınacak diye bir durum söz konusu olamaz. Genetik ve çevresel etkenlerin çocuğun zihinsel kapasitesinde doğrudan etkili olduğunu ve de bunları sonradan değiştiremeyeceğimizin farkında olursak, kıyaslama hatasına düşmeyiz.

Kıyaslamayın Teşvik Edin

Veliler çocuklarını baskı altına almak yerine, onların ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit etmeye yönelmelidir. Kendi çocuğunuzu tanımalısınız. Onların ilgi ve ihtiyaçlarını ideal sınırlar içerisinde belirleyip bunlar doğrultusunda onları teşvik etmelisiniz. Bu teşvik “Oğlum, sen de Ahmet gibi yüksek notlar alabilirsin!” değil “Oğlum,sen daha iyisini yapabilirsin!” şeklinde olmalıdır. Çocuklarınızdan dünden daha iyisi olmasını isteme hakkınız vardır fakat falanca kişi gibi başarılı olmasını isteme hakkınız yoktur. Bu ayrımı iyi çözümlemek gerekir.

Elif Yılmaz (Soruegitim.Com)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir