David Hume’a Göre Bilginin Kaynağı Nedir

Bilgi felsefesi, bilginin kaynağı nelerdir, bu yazımızda sizlere filozof David Hume’a göre bilginin kaynağı nedir hakkında bilgi vereceğiz.

David Hume bilgi felsefesinde ampirizmin, yani deneyselliğin öncülerinden biridir. Ona göre bilginin kaynağı insanoğlunun yaptığı deneylerden gelir. İnsan en doğru bilgiye deneyler yoluyla uğraşır. David Hume, çağdaş bilimsel şüpheciliği savunmaktadır.

David Hume, doğa kanunlarını zihnimizin bir alışkanlığı olarak görmektedir. Tümevarım yöntemiyle zihin alışkanlıklarımızın bizi ayakta tuttuğunu iddia eder. Ancak bu yöntemle ulaşılan bilgiler kesinlikle doğru değildir. Hume bu konuda şüpheye düştüğünü söylemiştir.

Hume’a göre olaylar arasında art arda gelme ilişkisi vardır. Yani her olay bir sebep sonuç ilişkisinden ibarettir. İnsanlar olaylara göre alışkanlık kazanır ve olayların arkasındaki bu ilişkileri bilmeden yaşamaya devam eder. Mesela ateşin üstündeki suyun ısındığını, güneşin her zaman doğudan doğduğunu bilen insan bunu bir kez daha sorgulamaz.

Bu bilgiler sorgulanmasa bile deneye açıktır. Zaten eski kuşaklar da bu bilgilere ulaşabilmek için deney ve gözleme başvurmuştur. David Hume bu düşünceleriyle birlikte ampirizmin kurucusu ve en önemli savunucusu olmuştur.

 

Hume’a Göre Bilgilerin Kaynağı Yazımız Hakkında Yorumlarınızı Aşağıda Bizimle Paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir