Demirci Mehmet Efe Kimdir

Demirci Mehmet Efe Kimdir, Demirci Mehmet Efe Hayatı Biyografi

Türk, efe. Milli Mücadele’de yararlıklara bulunmuştur.

1885’te Nazilli’nin Pirlibey köyünde doğdu. 1959’da aynı yerde öldü. Baba mesleği olan demircilikle uğraştı. I.Dünya Savaş’ı sırasında bir subayın davranışına kızıp askerden kaçtı ve dağa çıkarak efe oldu. Ödemiş, Denizli ve Aydın çevresinde adını duyurdu.

15 Mayıs 1919’da Yunanlılar’m İzmir’e çıkması üzerine direnişçilerin saflarına katıldı. 10 Temmuz 1919’da Umurlu’da Binbaşı İsmail Hakkı Bey’in komutasına girdi. Yunanlılara karşı girişilen Fata ve Adagide baskınlarında yararlıklar gösterdi, Kuvayı Milliye’niıı Köşk cephesi komutanlığına getirildi. Ancak Kuvayı Milliye karargahının Köşk’ten Nazilli’ye taşınmasından sonra başına buyruk davranmaya başladı.

Yunanlılar’m Denizli’ye yaklaşmaları üzerine buradaki Rumlar’ın başka yerlere gönderilmeleri ka- rarlaştırılınca Demirci Mehmet Efe bu görevi adamlarından Sökeli Ali Efe’ye verdi. Ancak Ali Efe hem Rumlar’ı hem Türkler’i huzursuz eden taşkınlıklar yapınca halk kendisini öldürdü.

Bu olayın ardından 8 Temmuz 1920’de Denizli’ yi basan Demirci, Sökeli Ali Efe’yi öldürdükleri iddiasıyla kentin ileri gelenlerinden 60 kişiyi kurşuna dizdi. Olay Ankara’da duyulunca mecliste büyük tepkilere yol açtı. Ancak hem Ankara hükumetinin askeri güçsüzlüğünden hem de Yunanlılar’m başlattığı yoğun saldırıdan yararlanan Demirci, Göller Bölge- si’ndeki dağlara çekildi. Ve olay kapatıldı. Ekim 1920’de Konya’da meydana gelen Delibaş Mehmed ayaklanmasının bastırılmasında yararlık gösterdi.

Demirci, 10 Kasım 1920’de kurulan Güney Cephesi komutanlığına Refet Bey’in (Bele) atanmasından sonra Kuvayı Milliye ile düzenli ordu arasın­daki çekişmede ne Çerkez Ethem’in birleşme çağrısını ne de Refet Bey’in düzenli orduya katılma çağrısını kabul etti. Bunun üzerine Refet Bey bir baskın düzenleyerek Demirci’nin güçlerini dağıttı. Demirci, baskını yararak dağlara kaçtı. Bunun üzerine Ankara hükümeti kendisine haber göndererek ulusal görevini yaptığını, artık dinlenmeye çekilmesi gerektiğini bil­dirdi. Bu isteğe uyan Demirci köyüne çekilerek ölene dek orada yaşadı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir