Deneyerek Ve Görerek Öğrenmenin Faydası

Günümüz eğitimi daha çok anlatmaya ve çözmeye dayalı olarak işlenmektedir. Bu durum Türkiye eğitiminin çok fazla gelişememesine ve başarısız öğrenci sayısının artmasına sebep olmaktadır. Öğrenciler, bu eğitim tarzında çok fazla şey öğrenememektedir. Bu eğitim sisteminde öğrenilen bilgiler kalıcı olmamakla birlikte, öğrencinin ancak düzenli çalışarak öğrenebileceği tarzda bir sistemdir. MEB bakanlığı bu sıkıntıyı uzun bir süreden sonra fark ederek yavaş yavaş değişimlere başlamıştır. Okullara akıllı plazma bilgisayarlar taktırıp, tablet bilgisayar dağıtımına başlayarak öğrencilere görsel eğitimi alıştırmaya çalışmaktadır. Çünkü görsel ve deneysel eğitimler öğrencilerin anlamasını kolaylaştıran ve öğrenilen bilgiyi kalıcı hale getiren öğelerdir. Yapılan araştırmalara göre görsel içerikler ile desteklenen içeriklerin akılda daha uzun süre kaldığı ve deney yapılarak anlatılan konuların daha açıklayıcı olduğu kanıtlanmıştır. MEB bakanlığı da zaten bu araştırmalar sonucunda yenilikler yapmaktadır. Peki deneyerek ve görerek öğrenmenin öğrenciye tam olarak faydası nelerdir? Bu soruya cevap vermek gerekirse;

1) Öğrenci tüm malzemelerin olduğu bir ortamda konuyla ilgili deneyi grup halinde veya bireysel olarak yaptığı takdirde konuya olan ilgisi yükselir. Unsurları gördüğünden açıklamaları daha iyi kavrar ve akılda tutar.

2) Görsel olarak anlatılan ve görselleri açıklayarak ders işlenen alanlarda öğrencilerin daha uzun süre tekrar yapmadan konuyu akılda tutabildiği gözlemlenmiştir. Bunun sebebi ise bazı kavramların bu görseli beyinde tetiklemesiyle öğrencinin aklına kazınmasıdır. Sınavda da öğrenciler bu şekilde ders işlendiğinde daha başarılı olmaktadır.

Soruegitim.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir