Edward Gierek Kimdir

Edward Gierek Kimdir,Edward Gierek Hayatı ve Biyografi

(1913)

Polonyalı siyaset ve devlet adamı. 1970-1980 arasında Polonya Birleşik İşçi Partisi l.Sekreteri olarak ülkeyi yönetmiştir.

6 Ocak 1913’de Katowice’nin Porabka köyünde doğdu. Maden işçisi olan babasının bir iş kazası sonucu ölümü üzerine, annesiyle birlikte Fransa’ya göç etti. 1926’da öğrenimini yarıda bırakarak Pas-de- Calais’deki kömür madenlerinde çalışmaya başladı. 1931’de Fransız Komünist Partisi’ne girdi. 1934’de Fransa tarihinin ilk oturma grevini örgütleyenlere birlikte tutuklanarak Polonya’ya gönderildi. Polon­ya’da askere alındı. 1937’de Belçika’ya, giderek kömür madenlerinde çalışmaya başladı. Aynı yıl Belçika Komünist Partisi’ne girdi. 1940’ta Belçika’nın Alman orduları tarafından işgali üzerine, yeraltı direniş hareketine katıldı. 1944’de Belçika’nın Alman işgalinden kurtulmasından sonra Belçika Komünist Partisinin Polonya Dairesi sorumlusu oldu. 1945’de Polon­yalı Yurtseverler Birliğinin ve Polonya İşçi Partisinin Belçika şubelerinin kurulmasına katkıda bulun­du. 1946’da Belçika’daki Polonyalılar Ulusal Konseyinin başkanı oldu vebu görevini 1948’de Polonya’ya dönene dek sürdürdü.

1948’de Polonya’ya döndükten sonra Polonya Birleşik İşçi Partisi (PBİP) Merkez Komitesi’ne bağlı olarak çalışmaya başladı. 1951-1954 arasında Katowice’de PBİP Katowice bölgesi sekreteri olarak parti çalışmalarını örgütledi. 1954’te PBİP 2. Kongresinde Merkez Komitesi’ne seçildi ve Ağır Sanayi Bürosu başkanı oldu. Temmuz 1956’da Poznan’da ortaya çıkan grevler sırasında Politbüro’ya girdi. Ekim’de Gomulka PBİP l.Sekreteri olduktan sonra Politbüro” dan alındı. Katowice’de parti çalışmalarını sürdüren Gierek, Ocak 1957’de Ulusal Sejm’e (Parlamento) seçildi. Mart 1959’da yeniden Politbüro’ya alındı.

Şubat 1980’de Gdansk’taki Lenin Tersanesinde ücret artışı istemiyle başlayan grevler, Temmuz 1980’de etin pazarlanmasında uygulanan yeni bir işlem sonucu et fiyatlarının artması üzerine tüm Polonya’yı sardı. Ağustos 1980’de Lenin Tersanesinde greve giden işçiler, başta ücret artışı ve bağımsız sendikaların kurulması olmak üzere bir dizi istemde bulundular. Grevler birkaç gün içinde diğer iş kollarına da yayıldı. 30-31 Ağustos 1980’de işçilerin önderi Lech Walesa ile başbakan yardımcısı M.Jagielski, Sejm’in onayladığı 21 maddelik Gdansk Antlaşması’ m imzaladılar. Antlaşmada PBİP’nin toplumun itici gücü olduğu kabul ediliyor, işçileri temsil edecek sendikaların kurulması öngörülüyor, ayrıca toplumsal güvenliğe ilişkin bir dizi karar yer alıyordu.

İşçiler 1 Eylül’de Lenin Tersanesinde işbaşı yaptılar. Ancak diğer iş yerlerindeki, özellikle kömür ve bakır madenlerindeki grevler sürdü.

Gierek 6 Eylül 1980’de sağlık nedenlerini gerekçe göstererek PBİP l.Sekreterliğinden istifa etti. Yerine Stanislaw Kania geçti. Aralık 1980’de PBİP Merkez Komitesi üyeliğinden uzaklaştırılan Gierek, PBİP’nin Temmuz 1981’de toplanan 9.Kongresinde partiden çıkarıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir