Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Karadeniz Bölgesi’ndeki Tarım ve Hayvancılık Faaliyetleri, Karadeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık

Karadeniz Bölgesi ekili dikili alanlar açısından çok geniş bir yer kaplamaz. Bölgenin sadece %20’sinde tarım yapılmaktadır. Bölgenin dağlık yeryüzü şekilleri tarımın dağınık şekilde yapılmasına sebep olmaktadır. Bafra ve Çarşamba deltaları, Düzce ovası, Suluova, Erbaa, Niksar, Bolu ve Turhal ovalarında etkili şekilde tarım yapılabilmektedir. Bunlardan başka Karadeniz kıyısında bulunan bazı ovalarda da tarım yapılabilmektedir. Bölgede tarım insan ve hayvan gücüne bağlıdır. Makili tarım yer şekillerinin engebeli olması sebebiyle gelişmemiştir.

Bölgede en fazla çay, fındık, mısır ve pirinç yetiştirilmektedir. Ülkemizde çayın yetiştirildiği tek bölgedir ve yurdumuzun çay gereksinimi buradan sağlanır. Ayrıca çay dışında soya, şeker pancarı, buğday ve tütün de bölgede yetiştirilen ürünler arasındadır.

Bölgede dağlık yeryüzü şekilleri tarımı olumsuz etkilerken burada hayvancılığın gelişmesini sağlamıştır. Bununla birlikte arıcılık da önemli geçim kaynağıdır. Karadeniz bölgesi balıkçılıkta da ülkemizin ilk sırasında yer almaktadır.

Karadeniz’deki Tarım ve Hayvancılık Faaliyetleri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir